Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns många smultronställen att upptäcka här"

/
  • Peter Löfgren från Gävle tar emot dagens koordinater som arrangören Michael Olofsson delar ut.
  • Patrik Nordlén hittar dagens första cach i närheten av Skogs strand.
  • En cache är en behållare som alltid innehåller en loggbok - och oftast lite andra småsaker. I denna fanns bland annat en sten och en legogubbe.
  • Caitlyn Olofsson fick en följeslagare i form av den grå jakon Gustaf.
  • Aron Nordlén följde med familjen på sin första geocachingrunda när han bara var ett par dagar gammal.

På fredagen drog den sjunde upplagan av geocachingeventet CCCC vid Skogs strand i gång. På lördagsmorgonen delades koordinaterna till 26 cacher runt om i kommunen, från Trönö till Kilafors.

Annons

Årets upplaga av CCCC, som står för Caching, camping and chilling at the Croc, är den sjunde i ordningen. Evenemanget är tre dagar långt och inleddes med en gemensam grillkväll vid Skogs strand i Stråtjära under fredagen.

Geocaching kan beskrivas som en typ av skattjakt där man genom koordinater letar rätt på cacher, alltså skatter. En cache består av en behållare och i den finns en loggbok som man skriver sitt namn i när man hittat den. På lördag morgon klockan 9 fick deltagarna varsitt papper med koordinaterna till 26 cacher.

Därefter gäller det att vara snabb iväg, i alla fall om man vill bli "first to find" – alltså först att hitta cachen.

– Det är stor spridning på dem. Från Trönö, in i Söderhamn och vidare mot Segersta och Kilafors, säger Michael Olofsson som arrangerar eventet.

– Det finns många smultronställen att upptäcka här, runt om i Stråtjära och Lilltjära.

Att upptäcka nya platser man kanske aldrig skulle ha sett annars är en stor del av tjusningen med letandet, tycker flera av deltagarna. Tommy Westling från Upplands Väsby har hållit på med geocaching sedan 2002 och det är fjärde gången han är med i CCCC. För några veckor sedan var han och familjen på Island. Där fanns det gott om cacher, bland annat vid landets många heta källor.

– Island var fantastiskt. Cacherna ligger på ställen som är lite dolda för turisterna på platser som man normalt inte besöker, säger han.

Peter Löfgren från Gävle är även han med i CCCC för fjärde gången. Han minns en cache som särskilt speciell.

– Den häftigaste var i Tyfors krutfabrik i Dalarna. Man gick genom underjordiska rum, stora som flera fotbollsplaner.

Cacherna har olika svårighetsgrad, från 1 till 5. Har cachen en femma så behöver man någon form av hjälpmedel för att hitta den, som klätterutrustning eller kanske en båt.

Alldeles i närheten av Skogs strand fanns två cacher gömda. Gunilla och Patrik Nordlén tar tillsammans med sina barn Ellen och Aron sikte på en av dem. Familjen bor i Uppsala och berättar att de fastnade för sporten direkt. Nu har de hållit på i tio år.

– Min bror berättade för mig om en skattjakt. Först tyckte jag att det lät jättelöjligt, men när vi hittade den så var det jättekul, säger han.

– Vi blev fast direkt. Men då fanns det ju inte smarta telefoner så vi använde oss av gps, säger Gunilla Nordlén.

Nu är det lite enklare, eftersom det finns flera appar man kan använda sig av för att få koordinaterna till de dolda gömmorna runt om i världen.

Dagens första cache hittar de vid Skogs kyrkoruin. I en liten plastlåda ligger loggboken och där skriver de sina namn. Det finns också en hel del annat i lådan, bland annat en legogubbe som Ellen blir förtjust i. Småsakerna är till för att bytas ut och är fria att plocka om man ersätter dem med något annat. Den här gången blev det reporterns extrapenna som hamnade i lådan, innan den göms undan och blir osynlig igen.

– Man får vara lite hemlig. Det är roligt när folk runt omkring inte vet vad man håller på med, säger Gunilla Nordlén.

Mer läsning

Annons