Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det finns en massa orsaker men inga ursäkter"

/
  • Under måndagen beslutade man bland annat om att ta bort 32 motioner och medborgarförslag.

Nu står det klart att 32 motioner och medborgarförslag som man ännu inte fattat beslut om kommer att försvinna. Det slog kommunfullmäktige fast under måndagens sammanträde.

Annons

Redovisningen av motioner och medborgarförslag var ett av kvällens mest diskuterade ärenden. Förslaget gick ut på att avskriva en stor del av alla motioner och medborgarförslag som är äldre än ett år.

Läs mer: Behöver bättre rutiner för att hantera förslag i kommunen

Enligt kommunallagen ska motioner och medborgarförslag beredas så att fullmäktige kan fatta ett beslut inom ett år. Om det inte går ska man rapportera in det och sedan får fullmäktige bestämma om förslaget ska avskrivas eller gå vidare. Det har man alltså inte gjort med flera motioner och medborgarförslag och kommunen har därmed brutit mot kommunallagen.

I dag finns 58 motioner och medborgarförslag som är äldre än ett år och av dem kommer man nu att ta bort 32 stycken. Det är dock inte ett brott mot kommunallagen, utan det är något som kommunfullmäktige har rätt att göra.

Magnus Svensson (C), oppositionsråd, har tidigare kallat förslaget för det minst dåliga alternativet. Han förstår att många som lämnat in förslag som nu ska tas bort är besvikna.

– Min uppfattning när jag pratat med medborgare är att man vill ha ett ja eller ett nej som man kan förhålla sig till. När förslaget försvinner känner man sig nonchalerad, det är mer frustrerande än att få ett ja eller ett nej. Men jag har aldrig varit med om att vi har gjort på det här sättet. Jag hoppas att det är sista gången jag får vara med om det, säger han.

Läs mer: Kommentar: Gör om – men hoppas att förslagen kommer tillbaka

Varför det har blivit på det här sättet kan det finnas fler orsaker till tror han. Men att det handlar om att förslagen hamnat i byrålådan hos någon tjänsteman, som vissa menade i måndagens debatt, tror han däremot inte.

– Jag tror att våra tjänstemän jobbar och sliter så gott de kan. Däremot har vi haft en ganska stor ruljangs på personal i Rådhuset. Man måste någonstans rannsaka varför det kan bli så här. Det ena kan vara att man inte har ett bra ledningssystem, och det andra kan vara att det varit stor omstrukturering av människor under en period. Det finns en massa orsaker men inga ursäkter.

Vad ska man göra om man fått sitt förslag avskrivet?

– Alla kommer att få ett brev där man förklarar beslutet. Men man får en chans att lämna in samma förslag en gång till. Den chansen hoppas jag att man tar. Däremot har jag full förståelse för att det inte känns jätteroligt i dag. Vissa motioner har legat från 2011, det finns ingen värdighet i det. Nu handlar det om att strama upp det här så att det inte händer igen. Det var en hård läxa för politiker och tjänstemän.

Karin Solum (MP) är en av dem som är kritiska till förslaget som man nu röstat igenom. Miljöpartiet har två motioner som kommer att tas bort.

– Jag trodde att när en motion fått okej så skulle den verkställas, likaså medborgarförslag. Jag tror att det kan späda på politikerföraktet, sade hon under måndagens debatt.

Läs reprisen från måndagens kommunfullmäktige i Söderhamn här!

Beslut i korthet:

Det blev ett nej till Folkpartiets motion om att införa tjänsten Skattekollen i Söderhamn. Skattekollen är ett verktyg som berättar vart ens skattepengar tar vägen. Men många menade att det redan finns ett liknande verktyg på kommunens hemsida, som heter Hundralappen.

Det blev också ett nej till ett medborgarförslag om att förbjuda gatumusikanter på alla de ställen där alkohol är förbjudet. Att göra en sådan ändring i de lokala ordningsföreskrifterna är dock inte förenligt med svensk lagstiftning.

Enhetliga julgåvor fick även det ett nej. Den motionen var inlämnad av Folkpartiet och handlar om att alla anställda i kommunen ska få samma form av tack i samband med julen. Kommunstyrelsen föreslog att man skulle avslå motionen, och så blev det alltså.

Läs mer: Ett första nej till likadana julgåvor för anställda

Mer läsning

Annons