Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blå guldet flödar ojämnt

/
  • Det blåa
  • Marita Eriksson, Fly, Trönödal, visar senaste skörden av blåbär. Hon har fått ihop ett par hundra liter blåbär så här i början av säsongen, trots ojämn förekomst.

Har du hittat ett bra blåbärsställe? Håll det då för dig själv för det är inte så gott om blåbär i skogarna som det påstås. Marita Eriksson, Trönö, tycker att tillgången är ojämn och priset för lågt.

Annons

Rapporterna om rikliga blåbärsskördar duggar tätt.

Men ute på fältet i Hälsingland är tongångarna annorlunda. När tidningen försökte jaga rätt på ett lokalt blåbärs-"eldorado" fick vi motsägelsefulla uppgifter.

Hos Studiefrämjandet sas det att det finns jättemycket blåbär i Trönö-skogarna.

Aha, det är inlandet som välsignats med blåbär.

Men i Fly, Trönödal, som väl måste sägas vara Söderhamns inland, har i varje fall erfarna bärplockaren Marita Eriksson, Fly, Trönödal, en annan åsikt. Hon lutar åt att det är vid kusten som de stora bärfynden kan göras. I inlandet är det fläckvis tunnsått:

- Det är väldigt olika. I skyddade lägen kan det nog finnas bär, men inte på öppna ytor. Jag var ut till Storsjön i lördags, men där fanns ingenting. Vi drar kanske iväg till kusten och letar där, säger hon.

Marita har trots allt lyckats få ihop ett par hundra liter blåbär i år, trots att säsongen bara precis har börjat.

Med tanke på den ojämna förekomsten av blåbär tycker hon att det betalas dåligt för bären. Kilopriset ligger på tio kronor.

Prognosen om den goda tillgången på blåbär i Norrland kommer från SLU; Statens Lantbruksuniversitet. SLU påpekar dock att förekomsten av blåbär varierar beroende på skogstyp och lokala väderförhållanden.

 

Mer läsning

Annons