Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är väl nu man ska bli vuxen"

/

För vissa är 30 som vilken annan ålder som helst. För andra är det en laddad siffra synonymt med att bli vuxen och ta ansvar. Tobias Tengström fyller 30 i dag, men känner sig inte redo.

Annons

– Det känns som att man borde ha livet mer ordnat när man fyller 30. Det är väl nu man ska bli vuxen, säger han.

Men du har ju ett jobb, ett hus och ett barn.

– Ja men jag känner mig fortfarande inte tillräckligt uppstyrd, säger han.

Tobias bor i centrala Söderhamn. Han jobbar som rörtekniker och varannan vecka har han sin son Alfons, 4 år, hemma hos sig.

– Det är ju honom jag lever för. Det blir väldigt tomt när han inte är här. Då byter man bara om och åker till någon kompis, säger han.

För tillfället springer Alfons runt på den lilla gräsmattan. Han spelar fotboll och leker för sig själv. Den enda gången han tar paus är för att äta glass. Att han nyss kommit hem efter två och en halv timme på badhuset märks inte. Alfons är ändå full av energi – hans pappa, däremot, är helt slut.

– Då har man ändå bara försökt att hålla reda på den här. Det tar på krafterna, säger Tobias.

Det finns föreställningar om hur man ska vara när man är vuxen. Tobias pratar om att man ska ha familj och ett "svenssonliv". Samtidigt är han inte säker på att det är det han vill.

– Det känns som att man lever ett dubbelliv. Varannan vecka är man 20 och varannan är man 30, säger han.

Att fylla 30 känns stort för Tobias, även fast han börjar förlika sig med tanken.

– Det var värre för ett halvår sedan. Då kändes det inte roligt att bli 30, men ju närmare det har kommit desto mer har man vuxit in i det, säger han.

Men vad är det för skillnad mot att vara 29?

– Jag vet inte, men det kommer att vara svårt att säga när folk frågar. Jag är 30. Där är det en väldig skillnad mot 29, säger han.

Mer läsning

Annons