Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den slutgiltiga striden

/

[Ung utmanar del 4] En gång för alla ska vi få veta vilken redaktion på tidningen som är bäst: ungredaktionen eller den stela och vuxna redaktionen? Robin Johansson och Johanna Palm Nilsson kickade ut både nyhetschef och ungredaktör i de djupa skogarna vid Hällmyra.

Annons

– Vi har samlats här idag för att avgöra vilken redaktion som är bäst på orientering, den gamla eller den unga, inleder Johanna Palm Nilsson sitt tal.

Talet hon håller är en lång regelgenomgång. Ungredaktören Anna Nyberg ska börja utmaningen att springa mot Johanna. Anna får ge sig ut på en 2,1 kilometer lång bana, medan Johanna springer 2,2 kilometer. När de kommer i mål ger sig Robin ut på den kortare banan, och nyhetschefen Mattias Guander får ta sig an den längre sträckan. När Johanna och Anna har kommit i mål ska de växla person genom att dunka sin lagkamrat i ryggen.

Vid varje kontroll finns en blå enhet på marken. Där ska deltagarna stoppa ner en liten plastpinne som sitter på fingret, tills det säger pip.

– Det är mycket som står på spel nu, både min heder och auktoritet, säger en mycket allvarlig Anna innan starten går.

En pinsam tystnad lägger sig över området vid Alirs öga. Robin och Mattias står nu helt ensamma med ryggarna mot varandra och båda verkar ha en vinnarskalle utan dess like.

Mattias bryter tystnaden genom att fråga om de får tjuvkika på banorna.

– Nej! Det skulle bara kännas ännu mer förjävligt. Jag kan ju inte ens läsa kartor, säger Robin med panik i rösten.

Mattias lägger upp sin taktik inför loppet. Han satsar på att inte springa fort, utan att springa rätt.

Senaste gången han orienterade var i höstas. Han fyrar av ett hånflin när Robin berättar att han inte har orienterat sedan första året på högstadiet.

– Vad gör man om man missar en kontroll eller springer vilse? Frågar Robin sin nyhetschef.

– Kramar ett träd, skrattar Mattias.

– Jaha! Hur tusan ser kontrollen ut då?!, undrar en panikslagen Robin.

Men nu börjar också Mattias visa sin nervositet. Han pratar om allt möjligt, till exempel om Robins trasiga avgassystem på bilen, men tystnar snabbt när Robin tillrättavisar honom att det ska låta så.

– Det kändes mycket bättre för en halvtimme sedan när jag låg i sängen och spelade Wordfeud. Men går det dåligt för oss kan jag alltid skylla på feber, förkylning eller att jag är tjock. Så jag är safe, säger Mattias.

Efter arton minuters väntetid börjar Mattias ta ut segern i förskott. Han är helt övertygad om att han kommer springa i mål långt före Robin och börjar retsamt trycka ner honom med spydiga kommentarer, om att Robin kommer tredubbla Johannas springtid.

Efter 22 minuter kommer Johanna springandes i fullt fart och rundar Alirs öga. Än så länge ingen ungredaktör i sikte. Johanna ger Robin en dunk i ryggen, han sliter upp en karta och pyser iväg.

– Jag gick ut för hårt, men det straffade sig inte. Jag fick stå stilla och tänka innan jag hittade första kontrollen, det drog ut på tiden, säger Johanna och ligger sig och pustar ut.

Det blir en stunds väntan och mycket snack mellan Johanna och Mattias, när Anna till slut kommer springandes i mål, och Mattias rusar iväg som ett riktigt yrväder.

– Jag lurade mig på första kontrollen, och sprang på fel stig. Det var mycket mer att läsa karta än vad det var att springa, säger Anna, men är mycket andfådd efter nästan en halvtimmes springande.

Tiden tickar på och Robin syns inte till. Johanna passar på att reta Anna genom att berätta att hon blev kissnödig vid andra kontrollen, och blev tvungen att uträtta sina behov. Trots det fick hon nästan tio minuter bättre tid.

– Undrar vad Guander kommer säga nu om ni vinner. Fan om Robin kommer och tar rygg på honom, då är vi körda, muttrar Anna.

Till slut ringer Johannas mobil och hon får ett livstecken från Robin. Han berättar att han har sprungit vilse och att han inte har följt kartan alls. Det slutar med att Johanna får springa iväg och försöka hitta vår stackars medarbetare långt ute i skogen. Hon hittar Robin en kilometer åt helt fel håll. Han är på väg att ge upp och gå hem. Men Johanna läser kartan åt Robin och guidar honom från första kontrollen ända fram till målgången.

– Alltså jag ska aldrig orientera igen, jag trodde aldrig att det skulle vara såhär jävla jobbigt. Jag hade Johanna efter mig som skrek att jag skulle springa, utbrister Robin innan han lägger sig på marken och blir nästintill okontaktbar.

Det syns fortfarande inga spår av Mattias, och Anna börjar bli riktigt nervös över sin kompanjon.

Johanna sticker iväg och letar även efter honom.

Slutligen kommer Mattias gåendes och verkar vara helt utmattad. Hack i häl kommer Johanna och jagar på honom så han får fram sina sista krafter och springer in i mål.

– Jag var på rätt väg hela tiden, jag mötte Robin tre gånger i skogen. Det känns ändå skönt fast hjärnan blev lite grumlig när jag blev trött, berättar Mattias.

Utmaningen är över och vi har en segrande redaktion. Ena halvan av ungredaktionens starka presterande visade sig ge tydliga resultat. Mattias och Robins tider skiljde sig med några få hundradelar. Medan den avgörande prestationen kom från ungs egen Johanna Palm Nilsson.

Anna och Mattias deppar över förlusten och lommar iväg med hängande huvuden.

Mer läsning

Annons