Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstrerar mot stängda gränser

/
  • Dilberin Ridwan och Ellen Gustafsson på tågstationen i Söderhamn.

På lördag håller Ung Vänster och Feministpepp i en demonstration för att protestera mot gränserna som stänger ute människor på flykt. Ellen Gustafsson är initiativtagare till arrangemanget och kommer att tala tillsammans med en handfull lokala politiker.

Annons

– Det finns många anledningar till att vi gör det här. Det handlar om att världen fortfarande blundar för flyktingsituationen och krigen som pågår. 60 miljoner människor är på flykt och av någon anledning har rasistiska strömmar uppkommit ur det här. Det vill vi stoppa.

Demonstrationen har namnet Refugees welcome, som har blivit ett samlingsnamn för liknande initiativ runt om i världen. Den senaste veckan har viljan att hjälpa exploderat. Det är rätt tillfälle nu, menar Ellen Gustafsson. Inte minst med tanke på bilden av den döde pojken Alan Kurdi som spolades iland på en strand i Turkiet.

På tisdagen samlades ett gäng personer för att måla plakat. Man har också bjudit in en rad talare. Bland dem finns Maria Hansson Nielsen (KD), David Ling, Elin Vestling och Karin Solum (MP) och Frida Wigren (S). Ellen Gustafsson kommer att tala för Ung Vänster.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har dock inte fått någon inbjudan.

– Vi valde bort Moderaterna, eftersom vi tycker att Anna Kinberg Batra har skött sig dåligt i debatten. Några tycker att det är fel. De är välkomna att delta men vi har inte bjudit in dem som talare. Vi tycker att det finns utrymme för andra partier i stället, säger Ellen Gustafsson.

– Sverigedemokraterna står för en rasistisk politik och deras argument för att stoppa invandringen är bara rasism. Vi har mycket väl råd att ta emot dem som kommer hit.

Klockan 12 på lördag startar marschen från Tribunen i Söderhamn.

Mer läsning

Annons