Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration mot EU:s stängda gränser

/

Flera lokala politiker och en rad söderhamnare slöt upp för att tillsammans demonstrera mot stängda gränser. Vid lunchtid på lördagen gick marschen från Tribunen.

Annons

Ellen Gustafsson, medlem i Ung Vänster Söderhamn och initiativtagare till demonstrationen, hälsade deltagarna välkomna.

– Jag tror att alla vet varför vi är här i dag. Jag behöver nog inte förklara det.

Demonstrationen, som bär namnet Refugees Welcome, har redan hållits på flera håll i Europa. Alla har samma syfte, vilket är att protestera mot EU:s stängda gränser för flyktingarna som kommer från Medelhavet. Runt 100 personer kom för att lyssna och delta i demonstrationen. Många av dem hade plakat med budskap eller bilder.

Efter en marsch med plakat och slagord från Tribunen talade fler av Söderhamns politiker. Först ut var David Ling från Miljöpartiet.

Han pratade bland annat om bilden på Alan Kurdi, treåringen som hittades död på en strand i Turkiet och vars bild verkar ha fått i gång en ny våg av engagemang för den rådande flyktingkatastrofen.

– Jag är väldigt lättad över att det verkar som om något händer nu. Det är på tiden, sa David Ling.

Den senaste tiden har mängder av insamlingar till förmån för flyktingarna startats. Han tipsade om sätt att hjälpa men poängterade också att det till sist ändå är en politisk fråga.

– Det är politik som skapar döden på Medelhavet. Vi har väldigt mycket att göra nu, vi som tycker annorlunda.

Därefter tog Frida Wigren från Socialdemokraterna plats på Tribunens scen.

– Man tror liksom inte att det är sant, sa hon om de stängda gränserna och menade att det är som att säga "hit, men inte längre".

– Vart är tanken att alla de här människorna ska få vara? Det är som om vi alla inte är jämlikar, som om vi alla inte är människor, sa Frida Wigren.

Mer läsning