Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De surfar med drakar

/

Det prasslar till i den uppblåsta draken. Sedan bär den iväg uppåt. Sekunden senare svischar kitesurfaren Emil Gustafsson iväg längs den snötäckta isen vid Stenö.

– Man får en känsla av frihet, säger han.

Annons

På isen vid Stenöorn står ett gäng killar som har mer i kikaren än en härlig dag i det fria. På marken runt omkring dem ligger några kites utsträckta – i väntan på rätt vind.

Genom att spänna fast sig i en stor kite, eller drake som det heter på svenska, kan man surfa med hjälp av vinden.

Medan grabbarna väntar diskuterar de vindriktningar och -hastigheter sinsemellan.

– Omkring 7-10 sekundmeter är perfekt. När det är vindbyar är det som jobbigast. Det ska vara en stabil och jämn vind, säger Mikael Zell från Söderhamn.

Han har hållit på med kitesurfing i tre år.

– Det började med ett intresse för vindsurfing. Men när jag var på Rhodos såg jag några som höll på med kitesurfing och efter att ha gått en kurs själv blev jag fast, berättar han.

Kitesurfing som sport började växa fram i slutet på 90-talet. Den kan utföras året om, på vatten, land eller snö. Allt beroende på vilken utrustning du har.

Personer som testat verkar bli förälskade i sporten.

– Det är som en drog. Det är en rolig sport som man kan hålla på med året om, säger Mikael Zell.

Både Mikael Zell och Emil Gustafsson råder personer som är sugna att börja med kitesurfing att gå en kurs innan – både för sin egen säkerhets skull och allmänhetens.

– Sedan bör man vara åtminstone två när man åker. Dels för säkerheten, dels för att det blir roligare när man är flera, säger Emil Gustafsson.

Vad är bäst, att kitesurfa på sommaren eller vintern?

– Om det är rejält med pudersnö är det fint på vintern. Men sommaren och vatten är ändå bäst. Då behöver man inte vara rädd för att ramla heller, säger Mikael Zell.

Mer läsning

Annons