Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lämnar sjunkande Holland

Inom en inte alltför lång tid kommer norra delen av Holland att försvinna i havet. I god tid söker därför Victor, Francisca och Benjamin ett nytt hemland. Den holländska familjen provbor i Ljusne, men testar Hudiksvall under sommaren.

Annons

När flyttankarna dök upp tog den äldsta sonen i den holländska familjen fram en världskarta. Efter många kalkyler och funderingar var han klar med sitt val av nytt hemland: antingen Montana (USA) eller Skandinavien.

Det blev Ljusne – åtminstone för en tid.

Sedan snart två veckor tillbaka bor Francisca Fouchier, hennes man Victor Peters och yngste sonen Benjamin i ett hus på Askers i Ljusne. Det är ett test på hur det känns att bo i det för tillfället igensnöade Hälsingland.

Till sommaren kommer familjen att provbo i Hudiksvall. Därefter kommer man att fatta beslut om ny hemort. Men först ska huset i Groningen, Holland, säljas.

Just nu är familjen i färd med att bekanta sig med svenskan, svenska förhållanden, lagstiftning kring företagande – och mycket annat.

På onsdagen fick familjen information från kommunen om allt från ljusnebors mentalitet till fenomenet sportlov.

Den holländska familjen är en av flera som sökt sig till vårt län efter Hollands-projektet. Inte mindre än tre familjer har förälskat sig i det vackra Ljusne, som de sett bilder på. Hur många som slutligen också bosätter sig i kommunen beror på var bästa servicen kan fås: skola, affärer, sjukvård – och eett mysigt hem.

Mer läsning

Annons