Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kartlägger havet utanför norrlandskusten

/

När Statens geologiska undersökning, SGU, bildades 1858, tänkte man att en geologisk kartläggning av Sverige skulle ta högst ett par år. Men med ständigt förnyade kunskaper, metoder och utökad förståelse är den fortfarande igång. Nu har turen kommit till havet utanför Söderhamn.

Annons

Sedan förra måndagen har Mats Vedmark, geofysiker från SGU, tillsammans med Erika Balke och Mats Olsson, navigatör och pilot från Värmlandsflyg, hållit till på F15 utanför Söderhamn. De utför flygmätningar över havet fram till finska gränsen.

– Det som brukar mätas med flyg är bland annat magnetfält, gammastrålning och markens elektriska ledningsförmåga. Men eftersom att vi mäter över havet är det bara magnetfältet som är intressant eftersom vattnet dämpar all gammastrålning, säger Mats Vedmark.

Mätningarna utförs med flygplan som håller sig 60 meter över marken flyger i linjer från norr till söder med 500 meters mellanrum. Längst bak på flygplanet går det ut en liten pinne där magnetfältsensorn sitter.

– Man har den så för att den ska komma bort från störningarna från själva flygplanet. Det är ett väldigt känsligt instrument som lätt kan störas av flygplanets motorer och vajrar, säger Mats Vedmark.

I trakterna kring Söderhamn har mätningar tidigare gjorts över land men aldrig över havet, förutom några enstaka äldre mätningar med båt. Mats Vedmark kan inte ge några exakta svar på vad mätningarna har visat eftersom materialet inte bearbetats än, men han säger att man nästan alltid hittar något överraskande när man mäter på nya ställen.

I informationen man får fram går det inte direkt att se hur geologin ser ut, men man får fram material som geologer och geofysiker sedan kan tolka och lägga pussel av. Det är svårt att göra några observationer av berget under vattenytan, därför är det jätteviktigt med den här typen av mätningar för att kunna dra slutsatser, menar Mats Vedmark.

Mätningarna beräknas vara klara någon gång under veckan, beroende på väder och vind. Sedan är mätningssäsongen slut och det blir dags för geologer och geofysiker att ta över och bearbeta materialet. Vid årsskiftet blir mätresultaten offentliga.

Mer läsning

Annons