Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan ta över Östanbo skola

/
  • D & H Nordic Investment AB är ett dotterbolag till ett kinesiskt byggbolag och vill förvandla Östanbo skola till en demoanläggning för klimatteknik.

D & H Nordic Investment AB vill göra Östanbo skola till en modern demoanläggning för klimatteknik.

– Vi ser potential i att göra Söderhamn till vår plattform för norra och mellersta Sverige, säger bolagets vice vd Leslie Öqvist.

Annons

Om en månad kan Östanbo skola ägas av D & H Investment Nordic AB, ett dotterbolag till ett kinesiskt byggbolag inriktat på miljöanpassat boende. De vill köpa skolan av Söderhamns kommun för 50 000 kronor.

Företaget är aktiva inom ren och förnyelsebar energi, och har bland annat jobbat med solpaneler. Deras kinesiska ägare har en lång relation till Sverige. Redan nu driver de en konferensanläggning i Sörmland som strävar efter att vara klimatneutral, dit kinesiska kunder och personal kan åka för inspiration och erfarenhetsutbyte.

Om Östanbo blir någonting liknande är oklart. Företaget själva vill inte alls uttala sig innan affären är klar.

– Det vore förmätet av mig att säga någonting innan allt är påskrivet och klart, säger bolagets vice vd Leslie Öqvist.

Om allt går som det ska blir affären färdig i mitten på mars, enligt kommunens tekniska chef Lars Stål. Kommunens näringsenhet bedömer företaget som ekonomiskt trovärdiga, efter att ha granskat både deras affärsidé och hållbarhet över tid.

Att djurskyddet Bill & Bull i samma stund som D & H Investment Nordic AB tar över lokalerna riskerar att lämnas utan någonstans att ta vägen är inget som det tas hänsyn till.

– Jag har själv två katter och vill inte såra någon, men såvitt jag förstått har de varit medvetna om att de har suttit på ett kort rivningskontrakt, säger Leslie Öqvist.

Om det kan bli aktuellt att hyra ut någon av de fem byggnader som ingår i fastigheten till katthemmet vill han inte säga något om.

Mer läsning

Annons