Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kämpar för Strömmingsleken

/
  • Carl-Arne Carlsson är Strömmingsgeneral och välkomnar Söderhamn till en helg av festligheter.
  • Gänget bakom Strömmingsleken slår samman sina Hulken-krafter och kämpar för att Strömmingsleken ska bli en succé.

För fyrtio år sedan var evenemanget en riktig folkfest. Sedan dess har antalet besökare minskat med närmare 20 000 personer. Men ett gäng eldsjälar satsar allt för att Strömmingsleken ska leva vidare.

Annons

Hela gänget har samlats för att prata igenom helgens festligheter. De är femton eldsjälar som ska få Strömmingsleken att snurra. Polisen, kommunen, föräldrar på stan och killen som sköter karusellerna, alla är på plats. Tillsammans går de igenom schemat för evenemanget som i år har flyttat från cityparkeringen till stadsparken.

– Det blir trevligare att komma från asfalten, men området blir mindre, säger Carl-Arne Carlsson general för strömmingsleken.

Det är den 47:e upplagan av Strömmingsleken och projektet är betydligt mer lätthanterligt idag än det var för fyrtio år sedan. Då var evenemanget av en helt annan kaliber. Hela stan stängdes av och över 25 000 personer kom för att fira.

– Vi räknar med mellan fem och tiotusen personer under hela helgen, säger Carl-Arne Carlsson.

På området kommer det att finnas restaurang- och öltält, scen för underhållning och självklart tivoli. Men i och med att evenemanget har krympt i storlek har även bemanningen under helgen minskat. Som mest har det funnits över 700 funktionärer på plats, nu kommer det enbart vara ett femtiotal. Även polisen och vakterna har dragit ner på styrkan.

– Det handlar om ett begränsat område som vi har bättre uppsikt över nu, säger Carl-Arne Carlsson.

Nytt för i år är Strömmingsloppet som arrangörerna hoppas kommer dra extra besökare. Det är ett motionslopp på 6,5 och 13 kilometer där deltagarna får äran att vara några av de första över den nya Forsbackabron.

– Det är redan 150 anmälda och vi tror att många kommer anmäla sig på plats, säger Tommy Carlsson som arrangerar loppet.

För två år sedan gick evenemanget med en förlust på 200 000 kronor. Men ifjol tog de igen det med en vinst på samma belopp. I år har ett arrangörerna sökt bidrag från kommunen och Sparbanksstiftelsen för att försäkra att de inte går med förlust. Pengarna som evenemanget drar in går till idrottsverksamhet i Söderhamn.

– Det är därför vi gör detta. Så att unga killar och tjejer kan få hålla på med idrott, säger Carl-Arne Carlsson.

Mer läsning

Annons