Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har fokus på lokalt ledarskap: "Det blev en sammansvetsad grupp"

/
  • Johanna Kallio, Sofie Ström och Malin Åhman har alla varit involverade i utbildningen, i olika roller.
  • Sofie Ström (till vänster) beskriver utbildningen som något av det bästa hon gjort.
  • Att jobba lokalt under ledarutbildningen var viktigt för Rotary.

Solen gassar uppe på Östra berget och nedanför breder Söderhamn ut sig. En stad full av både ledare och kommande ledare, menar Rotary Söderhamn. Därför valde de att satsa på just en ledarutbildning för unga vuxna. Att jobba lokalt har varit en av hörnstenarna i projektet.

Annons

För vissa kan Rotary vara ett nytt namn. Det är en internationell organisation som finns bland annat här i Söderhamn. De har alltid välgörenhetsprojekt på gång och även projekt för unga. Ett av de internationella projekten är RYLA, vilket står för Rotary Youth Leadership Award. Grunden är att det är en ledarutbildning för unga, men sedan får varje stad utforma utbildningen på sitt eget vis. År 2015 ville Rotary i Söderhamn rikta sitt fokus lokalt, mot unga vuxna i sin egen stad.

– Vi satsade pengar för att kunna erbjuda en kostnadsfri ledarutbildning för unga vuxna mellan 18 och 30, berättar Johanna Kallio. Hon och Malin Åhman är några av de som ansvarar för RYLA i Söderhamn.

Läs också: Sofie – en ledare för framtidens utmaningar

Det enda kravet för att få delta var att vara just mellan 18 och 30 år. När utbildningen startade visade det sig att de fått ett spann av åldrar bland deltagarna. Likaså fanns det flera olika bakgrunder.

– Det var både folk som jobbade, pluggade och var föräldralediga, berättar Malin Åhman.

Det påverkade dock inte gruppen, utan deltagarna trivdes ihop. Precis som inom Rotary vilade utbildningen på en etisk och moralisk värdegrund. Vad som sades inom gruppen stannade där.

– Det blev en sammansvetsad grupp, vilket var otroligt roligt, säger Johanna Kallio.

Gruppen bestod av cirka ett dussin deltagare, varav en var Sofie Ström. Hon beskriver utbildningen som något av det bästa hon gjort, till Johanna och Malins glädje. Sofie jobbar på Jordbruksverket, inte i en ledande position för tillfället, men det är åt det hållet hon satsar. Då är utbildningen välbehövd.

– Jag växte både som person och som ledare, säger Sofie.

Hon hade inte hört talas om Rotarys utbildning, utan läste om den av en slump på Facebook, något hon är glad för idag.

– När vi startade passade vi på att tipsa folk vi trodde skulle passa utbildningen, berättar Johanna.

Utbildningen började med en kickoff-helg i september 2015 där deltagarna själva fick sätta sina egna mål. Efter kickoffen fortsatte gruppen att träffas en gång i månaden. Ingen träff var den andra lik, men de hade alla samma fokus: ledarskap, i någon form. Föreläsningar och workshops blandades med besök hos lokala myndigheter och företag. Arizona Chemical, Inköp Gävleborg och Centrum för alla är några exempel som nämns. Gruppen träffade även olika former av ledare, som ledare på företag och föreningar, samt även politiker.

– Bland annat var vi i kommunhuset och pratade om härskartekniker, berättar Malin Åhman.

Under olika workshops fick deltagarna öva på att delta i svåra samtal och situationer. Dessutom hade de paneldebatter och gjorde personlighetstester, då utbildningen även handlade om personlig utveckling.

Att Rotary Söderhamn kunde utforma utbildningen med en lokal vinkling var tack vare att Söderhamn har många ledare och många företagare. En del av dem är med i Rotary och intresset för att få ta emot gruppen med de som gick ledarutbildningen var stor.

– De stod nästan på kö för att få ta emot gruppen, säger Johanna.

Hon förklarar att även för företagarna så var deltagarna i ledarutbildningen en möjlighet till att skapa kontakter. En följd av det blev till exempel att en deltagare fick ett nytt jobb. Att skapa kontakter och nätverka är en viktig del inom Rotary. Förhoppningen är att även ledarutbildningen ska bidra till det.

– I framtiden kommer deltagarna i utbildningen kanske stöta på varandra i andra situationer och då har de redan en relation till varandra, säger Malin.

Läs också: Gertrude från Edsbyn en mästare i mentorskap

Malin, Johanna och Sofie är alla överens om att utbildningen blev lyckad, vilket även Rotarys utvärdering visat.

– Så nu fortsätter vi! säger Johanna.

I september startar de en ny omgång av ledarutbildningen, med samma lyckade koncept: unga vuxna och lokala företagare. Vem vet, kanske är det nästa stora ledare som då skapas.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons