Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fyra elementen i dans och musik

/

Tio tjejer som sjunger, hoppar, spelar och snurrar. Svetten lackar och tår blöder. I sommar kommer de representera Sverige på en internationell barn- och ungdomskulturfestival i Ukraina.

- Det ska bli spännande och kul att få träffa folk från andra länder, säger de.

Annons

- Jag har ett förslag på namn. "Elementärt", säger dansläraren Jessica Lindell till sina elever på Kulturskolan innan dagens övningar tar fart.

För det är de fyra elementen, det vill säga luft, vatten, jord och eld, som är temat på den föreställning som tio söderhamnstjejer mellan 11 och 16 år har skapat och repeterat under våren. I juli kommer de åka till Ukraina för att uppträda och representera Sverige på en internationell barn och ungdomsfestival, som FN:s barnkonvention Unesco arrangerar.

- Det ska bli kul att få dela med sig av svensk musik och få ta del av andra kulturer där nere, säger Sara Ek, som spelar piano, sjunger och på den här föreställningen också är slagverkare.

Att tänka "aj" ligger nära till hands i sammanhanget, men dessa tjejer verkar tämligen oberörda. De snurrar runt på golvet, studsar upp och gör kanske en piruett bara för att snabbt falla tillbaka ner och göra en sned bakåtkullerbytta över ena axeln.

Hur gör man?

- Det handlar om att utnyttja rotationer i kroppen, utnyttja kroppens egen kraft som i en fjäder för att få ett flöde i det, förklarar Jessica Lindell.

Modern dans och golvteknik, som det kallas, var helt nytt för alla elever. Ibland har det gjort ont, och i början var det väldigt svårt, säger Paula Schönning, som inte har dansat så mycket alls innan.

Vad gör man för att komma ihåg alla steg?

- Jag vet inte, jag kommer ihåg bara.

Ingen verkar särskilt nervös för vare sig förhandsvisningen i Söderhamn i nästa vecka eller för äventyret i Ukraina.

Mer läsning

Annons