Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De brinner för orden

/
  • En bra novell innehåller mycket beskrivningar tycker Mathilda Gustavsson, Alicia Johansson och Alma Swärdh.

Noveller, dikter eller bara helt vanlig dagbok. Det finns många sätt att skriva och uttrycka sig på. Och det är många som brinner för orden. Till exempel Alicia Johansson, Mathilda Gustavsson och Alma Swärdh som tillsammans med sin klass på Östra skolan deltar i en novelltävling.

Annons

Under några veckor har de arbetat med noveller kring temat ”Våga fråga”. När deras lärare på Östra skolan, Marie Edling, introducerade klassen för en novelltävling blev responsen mycket positiv. De fick välja mellan att skriva noveller i grupp eller enskilt. Alicia, Mathilda och Alma valde att skriva på egen hand.

– Jag har själv valt vad jag ska skriva om, men det var lite svårt att komma på en bra handling, säger Alma Swärdh.

Under några lektioner fick de arbeta med novellerna men tjejerna valde även att ta med dem hem och fortsätta skriva där.

– Det är kul att skriva och det går fort när man är inspirerad och har livlig fantasi. Det är inte alltid jag haft så bra fantasi under lektionerna, säger Mathilda Gustavsson.

Något som dessutom varit svårt för tjejerna är längden på texterna. I den här tävlingen låg maxantalet på två sidor.

– Min novell blev precis två sidor. Jag var tvungen att korta ner den lite för den blev för lång. Personligen tycker jag att det är roligare och enklare att skriva mycket än lite. När jag kommer in i mitt skrivande är det så svårt att sluta, säger Alicia Johansson.

Klassens noveller är redan inskickade och de väntar nu med spänning på resultatet. Första priset består nämligen av 25 000 kronor till klasskassan.

– Om vi vinner kommer vi använda pengarna till vår skolresa. Vi vill åka till Stockholm och besöka Tekniska museet och Gröna lund, säger Mathilda Gustavsson.

Tävlingen är för Sveriges femte- och sjätteklassare. Trots att det är många klasser som har skickat in noveller så tror de att de har en stor chans att kamma hem storvinsten.

– Mathildas novell handlar om en tjej som inte vet vad hon ska göra. Det finns en mobbad tjej som hon vill umgås med. Problemet är att om hon är med henne så blir hon också mobbad. Det är den bästa novellen i vår klass, säger Alma Swärdh.

Tjejerna brukar skriva mycket sagor och berättelser men då utan att ha ett speciellt tema att hålla sig till.

– Det var en kul uppgift och tävling. Jag kommer fortsätta skriva noveller, kanske till och med en hel bok. Fast det får vänta tills jag blir äldre, säger Alicia Johansson.

För att få ihop en bra berättelse håller alla tre med om att det är viktigt att beskriva mycket och noga.

– Beskriv allt, vad personerna har på sig, hur de beter sig, vad de tänker och så vidare. Glöm inte bort att beskriva miljön också. En historia där läsaren inte får veta något om omgivningen blir inget bra, säger Alicia Johansson.

Mer läsning

Annons