Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är Söderhamns egna vakter

/
  • Nu har Conny Thörnell och Jennifer Nylund patrullerat i Söderhamns centrum i en månad.
  • Ibland sover folk inne på toaletterna.
  • Många hälsar på ordningsvakterna när de patrullerar.
  • Conny Thörnell och Jennifer Nylund låter inte många sekunder gå mellan varje blicksvep över gatan.

Ölflaskor bakom låneböcker och folk som sover på toaletter kan vara en daglig syn för Söderhamns två nya ordningsvakter. Nu har de arbetat i fyra veckor och jobbet har fått dem att se människan bakom missbruket.

Annons

Efter flera år av diskussioner bestämde sig kommunstyrelsen. Söderhamns centrum behövde ordningsvakter för att säkra tryggheten. Conny Thörnell och Jennifer Nylund kommer att arbeta till och med augusti, då en utvärdering avgör en eventuell förlängning.

– Det är först nu när man har börjat jobba som man förstår hur mycket ordningsvakter faktiskt behövs, säger Jenny Nylund.

Hon och kollegan låter inte många sekunder gå mellan varje blicksvep över gatan. Emellanåt sätter de händerna i bältet, alldeles vid batongen.

Deras uppgift är hålla ordning och reda i centrum, och se till att ingen dricker alkohol eller tar droger på allmänna platser. Utgångspunkten är biblioteket, där det har varit mest problem.

– Personalen kan hitta nästan vad som helst bakom böckerna i biblioteket. Folk har gömt allt från ölflaskor till falukorv där, säger Conny Thörnell och fortsätter: Dessutom har en person gått in på barnavdelningen för att ta droger och en annan har stått och urinerat mot fönstret.

Förutom på biblioteket och dess tak patrullerar de längs ån och gågatan, förbi Willys och Sibylla, bort till lastkajen och in i Faxeparken. Då och då dyker bekanta ansikten upp med hälsningar och handskakningar. Conny Thörnell lutar sig fram, ler och tar i hand.

– Vi är inte här för att jaga bort folk, vi är här för att de ska känna sig trygga, säger han.

Om någon är våldsam och de bedömer personen som en risk för sin, deras eller andras säkerhet, så omhändertar de personen med handfängsel, men oftast går det lugnt till.

– Det är väldigt tråkigt att behöva frihetsberöva någon, säger Jennifer Nylund. Det är när det går lugnt och fint som man har gjort ett bra jobb.

Då sitter de med tills polisen kommer. Ordningsvakter får nämligen bara gripa personer och inte köra dem någonstans. För transport till hem eller sjukhus behövs alltså polis eller ambulans. De får heller inte gripa någon baserat på bara misstankar.

Liksom centrumvärden Mikael Larsson arbetar de förebyggande mot missbruk. De har båda sett missbruk på nära håll tidigare, men Conny Thörnell säger att de redan har lärt sig väldigt mycket som ordningsvakter.

– Vi träffar missbrukare varje dag. Många är väldigt öppna personer och har berättat om sina livsöden för oss. Man kan säga att vi har fått lära känna människorna bakom missbruket, säger han.

Mer läsning

Annons