Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför får de inte ha djur

Hundratals kaniner som levde i gödsel, katter som lämnades i korgar och svältande kossor.

Vi har kartlagt varför sex söderhamnare inte får äga djur.

Annons

Det allvarligaste fallet av vanvård som föranlett djurförbud gäller en 74-årig lantbrukare. Djurskyddsinspektörerna beslutade efter ett besök 2009 att omedelbart omhänderta djuren som fanns på gården.

Golvytorna var täckta av en djup gödselsörja. En tjurkalv var i så dåligt skick att han avlivades på platsen.

Men det var inte första gången mannen fått besök. Myndigheterna hade konstaterat bristfällig djurhållning flera gånger innan beslutet om djurförbud fattades.

Det första som länsstyrelsen grundar djurförbudet på är från 1998 då fem dikor konstaterades vara magra och ha gödselpansar på baklåren.

Vid ett tillfälle var samtliga djur nedsmutsade med gödsel, liggplatserna var blöta och saknade strö. Flera av djuren hade dessutom hårlösa partier på stora delar av kroppen och var magra.

Kontrollen vid det tillfället ledde till ett föreläggande. Men det dröjde bara två månader innan djurskyddsinspektörer hittade fler briseter.

Under 2004 och 2006 upptäcktes fler brister på gården. Men det var inte förrän 2009 som beslutet om djurförbud togs.

Länsstyrelsernas samarbete i djurskyddsfrågor visas i ärendet om en 47-årig kvinna som den 1 december 2006 flyttade till centrala Söderhamn. I oktober samma år hade hon fällts för djurplågeri i Västmanland.

Länsstyrelsen i Västmanland överlämnade ärendet till länsstyrelsen i Gävleborg som efter prövning ålade henne att göra sig av med sina hundar och förbjöd henne att skaffa nya.

En 66-årig man från Trönö belades den 15 maj 2007 med förbud att ha hästar, hästdjur och kaniner. Länsstyrelsen ansåg att mannen försummat vården av ett djur så till den grad att det omedelbart avlivades.

Mannen hade dessutom omkring 100 kaniner i en ladugård vars golv täcktes av en stor mängd gödsel.

Läs om de övriga fallen i onsdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons