Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig utrustning hotar Söderhamns sjukhus

Specialistmottagningen vid Söderhamns sjukhus ska finnas kvar och drivas av samma entreprenör som tar över Bollnäs sjukhus.
Men nu finns en oro över att obrukbar utrustning gör att verksamheten självdör.

Annons

Förra året fanns planer på att lägga ner specialistmottagningen i Söderhamn. Hälsocentralen skulle ta över stora delar av verksamheten. Sjuksköterskorna från specialistmottagningen skulle flyttas dit. Familjeläkarna skulle arbeta med "konsultstöd" från specialistläkare.

Under hösten avskrevs nedläggningsplanerna. Mottagningen skulle finnas kvar. Eftersom den är en del av Bollnäs sjukhus verksamhet, ingår den i sjukhusupphandlingen som pågår.

Frågan är om föråldrad utrustning sätter stopp för verksamheten.

Endoskopi är när man med kikarinstrument undersöker organ inifrån. 600 hundra sådana undersökningar gjordes i Söderhamn under 2009, men det kommer inte att göras i framtiden om planerna ligger fast och ingen ny diskmaskin för utrustningen köps in,

Enligt Ulf Öhrvall, verksamhetschef för kirurgin i länet, är det jämförelsevis få undersökningar som görs i Söderhamn. Som planerna ser ut nu räknar han med att endoskopi i framtiden bara utförs i Hudiksvall, Bollnäs och Gävle.

Hjärt-eko-utrustningen i Söderhamn är också gammal och sliten. Trots att utrustningen finns har läkare ändå föredragit att Söderhamnspatienter åkt till Bollnäs för den sortens undersökning.

– En upphandling av sådan utrustning är på gång och ska genomföras under året, säger verksamhetschef Reidunn Wettermark.

Siv Spinord, vårdenhetschef för specialistmottagningarna både i Söderhamn och Bollnäs, bekräftar att det även finns annan utrustning i Söderhamn som behöver förnyas.

– Men så är det också i Bollnäs. Det är ingen skillnad.

Mer läsning

Annons