Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig rankning oroar inte

Söderhamn fortsätter att tappa i rankningen över företagsklimat.

Politikerna ser dock ljust på framtiden och tror på en vändning.

Annons

Söderhamn tappar mark i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimat i landets kommuner. Så sent som 2009 placerade sig Söderhamn som kommun nummer 112 på rankningen, men till i år har vi rasat och återfinns på en 206:e plats av Sveriges 290 kommuner.

Centerpartiets Magnus Svensson säger att det är svårt att sätta fingret på vad tappet beror på.

- Jag vet inte vad som har hänt. Det kanske är tron på Söderhamn som kommun att bo i som har förändrats.

Men han tror på en vändning.

- Jag tror att Söderhamn kan växa. Vi behöver ta en diskussion om vad vi behöver göra. Vi lockar inte till oss nya företag när vi sjunker på rakningen.

Sven-Erik Lindestam (S) säger att de hårda, mätbara värdena ser bra ut för Söderhamn. Antal nystartade företag går stadigt uppåt. Det är när man går in i rankningen och tittar på de mjuka värdena som man kan se brister.

- De faktorer som bygger på attityder och uppfattningar går bakåt. Till exempel i hur medias och politikers attityder till företagande upplevs. Och hur kommunen är kring service. Där har vi stora möjligheter att förbättras, säger Sven-Erik Lindestam.

Kommunalrådet är säker på att den negativa trenden kommer att vända.

- Saker tar tid. Men vi kommer att kunna se ett genomslag och en klättring under åren framöver. Sänkningen som vi har sett nu blir en sporre för oss politiker att jobba bättre.

Mer läsning

Annons