Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig lönsamhet i skogen

Lönsamheten för skogsentreprenörerna är dålig. Enligt branschorganisationen SMF Skogsentreprenörerna ligger lönsamheten på 2002 års nivå.

Annons

Även om det inte finns något överflöd av skogsentreprenörer så minskar lönsamheten. Vart tredje företag går med förlust, trots att omsättningen ökat med 30 procent de senaste sex åren.

– Det har alltid varit dålig lönsamhet i skogen. Jämfört med andra företag går skogsföretag väldigt dåligt, säger Klas Asplund, skogsentreprenör från Trönö.

SMF Skogsentreprenörerna, en branschorganisation för mindre skogsentreprenörer med 800 medlemmar, har presenterat liknande siffror flera år i rad.

VD:n Ulf Sandström har nu uppmanat de entreprenörer som går med förlust att avveckla delar av sina verksamheter och gå på sparlåga tills skogsbolagen erbjuder bättre villkor.

En uppmaning som från vissa håll anses ovanlig men kanske inte är så konstig.

– Om företaget blöder måste du göra något. Du kan inte köra tills du stupar. Det är fullt naturligt, säger Anders Larsson, från Norrala och styrelseledamot i SMF Skogsentreprenörerna.

Han tror att en anledning till att några inte klarat sig är att de inte kunnat kompensera för de högre kostnaderna.

– Avräkningspriset har stått still sedan början på 1990-talet. Vi har levt på att kunna rationalisera hårt och skaffat bättre skördare som producerat mer. Vid mitten av 2000 kom vi till ett läge där det inte går att rationalisera mer. På vissa ställen har det gått bakåt, säger Anders Larsson.

Mer läsning

Annons