Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig fiberanslutning oroar

/
  • Mats Andersson hoppas att Trönöborna ändrar sin uppfattning av fibernät inför framtiden.

Intresset för ett nytt fibernät i Trönö är lågt. Det oroar Trönöbygden ekonomisk förening som arbetat hårt för ett nytt bredband.
– Fiber är jätteviktigt. Ett måste för oss, säger Mats Andersson, ordförande i föreningen.

Annons

Söderhamn nära, som sköter fiberutbyggelsen i Söderhamns kommun, har skickat ut broschyrer om fiber till Trönöborna. Även Trönöbygden ekonomisk förening har engagerat sig genom att skicka ut informationsblad, skriva reportage i bygdetidningen och prata direkt med invånarna. Men trots informationstrycket är intresset lågt.

– Det finns många som vill ha fiber, men också de som inte ens har en dator. Dem är det svårare att övertyga. En del har slängt papperna av misstag medan andra är arga över priset. Frågan är om de ens läst vad som står för priset är riktigt bra, säger Mats Andersson.

Det kostar 7 500 kronor per hushåll för Trönöborna att få fiber. Men även om en del är villiga att betala måste minst 70 procent av hushållen ansluta för att det ska kunna byggas. Den gränsen har Jordbruksverket satt, annars får bygden inte ansöka om det bidrag som behövs.

– Vi har satt en tidsgräns till sista juni så det är lite stressigt nu, säger Mats Andersson.

Finansieringen av utbyggnaden kommer inte bara från bidrag, Söderhamn nära hjälper också till.

– I Söderhamn har vi låg anslutningsavgift jämfört med våra grannkommuner. Vi finansierar också till viss del, säkert runt 50 procent av kostnaden, säger Monica Granlund, VD på Söderhamn nära.

Det hela är en lång process. Även om de skulle nå målet innan sommaren dröjer det till hösten innan några beslut om bidrag kan tas.

I dag finns ADSL, ett bredband som går genom telefonjacket. Redan i vintras började föreningen med arbetet för att förnya bredbandet.

– Många menar att det fungerar bra som det är nu, men Telia ska sluta underhålla kopparnätet. Då kommer även ADSL att försvinna. Ett annat alternativ är 4G-nätet men det har sina brister i täckningen och om belastningen blir för hög på 4G-nätet blir det segt, säger Mats Andersson.

Söderhamn nära har som mål att 90 procent av kommunen ska ha fibernät inom 2020. Monica Granlund förklarar att informationen kan vara svår att ta till sig och att det ständigt kommer nya bestämmelser.

– Tidigare har man fått söka bidrag i förtid, så att vi har bidraget först innan vi erbjuder fiber. Men nu är det ändrat och många måste ansluta innan bidraget kommer, säger hon.

Precis som Mats Andersson menar hon att fiber är viktigt, speciellt för glesbygden.

– Det ger möjligheten att bo och arbeta hemifrån. Orten blir också mer attraktiv att bo i, säger hon.

Mer läsning

Annons