Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daisy på flygtur över Söderhamn

/
  • Daisy rymmer 23 personer och hålls i gång av föreningen Flygande Veteraner med säte i Bromma.
  • Planet byggdes 1943 och föreningen gör flera medlemsflygningar varje år.

Flera gånger per år gör föreningen Flygande Veteraner kortare flygningar runt om i landet med DC-3:an de sköter om. Den här gången gick flygturen från Västerås till Söderhamn.

Annons

Flygande Veteraner är en ideell förening som förvaltar och flyger veteranplanet Daisy, som är en DC-3:a från 1943. Planet ägs av en stiftelse, men det är föreningens jobb att se till att hon fortsätter ha luft under vingarna. Varje år anordnar de därför flera medlemsflygningar och under tisdagen så gjorde de ett besök i Söderhamn.

– Vi har varit här förut och det är ett trevligt resmål. Vi är 2 000 medlemmar så vi försöker blanda upp aktiviteterna, säger Birgitta Thorsén, medlem i Flygande Veteraner.

– Det finns ett brett kulturutbud, säger Per-Olov Bortas, medlem och reseledare för dagens flygning.

Under besöket tog medlemmarna en tur med veteranbilar till Landabanan i Segersta och lunchade i Skärså. Men själva huvudnumret under besöket var Söderhamn/F15 flygmuseum på Flygstaden, där Daisy parkerats för dagen.

Som ett tack för besöket bjöds några Söderhamnare som hjälpt till med arrangemanget på en tur med Daisy över Söderhamn. Att hon är 72 år gammal märks knappast.

– Själva maskinen går hur länge som helst. Rent tekniskt går det att flyga henne i minst 100 år till, säger Per-Olov Bortas.

Mer läsning

Annons