Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för viktigt val

/
  • Lisa Östberg, Marcus Lindqvist och Pelle Söderström har gjort sina gymnasieval. Det blir Staffangymnasiet för alla tre, om de kommer in på sina förstahandsval.

Den första februari är sista dagen att söka till gymnasiet.

På Stenbergaskolan har studievägledaren Anita Broström valt ett nytt sätt att guida eleverna – hon bjöd med föräldrarna till samtalet.

Annons

Det har hänt massor med gymnasiet under de senaste tio åren. Skolorna, programmen och inriktningarna har blivit fler och i valfrihetens tidevarv slåss skolorna om att få eleverna att söka just dem. Och i skuggen av valfriheten kommer beslutsångesten: för hur ska man kunna överblicka alla möjligheter?

"Syven" heter Anita Boström och för henne är det sjunde valet som vägledare. I år skickade hon med alla elever en lapp till föräldrarna där hon bjöd med dem till vägledningssamtalet, som hon har med alla elever. Hela 40 procent nappade på erbjudandet.

- Man förklarar på ett annat sätt och föräldrarna vet mer. Det finns mer info i familjen, så att säga, säger hon.

Innan hon sett alla ansökningar tycker hon att det verkar som att de flesta väljer Staffangymnasiet. Men räddningsgymnasiet Aware i Torpshammar har lockat en del elever, och en person är beredd att flytta riktigt långt. Hon har sökt rymdprogrammet i Kiruna i förstahand.

Mer läsning

Annons