Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för barnens andra vaccinationsdos mot svininfluensa

/

– Det är viktigt att ta den andra sprutan för att få ett fullgott skydd, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, landstinget Gävleborg.
Den här veckan kan alla barn upp till 13 år att ta den andra dosen vaccin mot svininfluensa.

Annons

I dagsläget har cirka 60 procent av länets invånare vaccinerats mot svininfluensa, och smittspridningen är mycket liten just nu.

Men faran är inte över. En andra våg kan komma liksom lokala utbrott.

– Och det är fortfarande lika angeläget att fullfölja vaccinationsprogrammet. Särskilt för barnen, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, Gävle.

De har inte hunnit bygga upp ett eget försvar mot influensor, eftersom de inte har exponerats så länge för smittor som vuxna och små barn har inte ett moget immunförsvar.

– Dessutom fick de bara en halv dos, och skyddet från den första dosen räcker inte så länge. Tar de sin andra dos nu kan de klara den kommande hösten. Hoppar de över andra sprutan måste de kanske ta två sprutor i höst och det är olyckligt.

Vaccinationsprogrammet ute på hälsocentralerna fortsätter helt enligt planerna, och det finns gott om vaccin. Däremot har det blivit betydligt glesare i väntrummen, och det är främst åldersgrupperna 20–30-åringar och 0,5–3-åringar som uteblir.

Mer läsning

Annons