Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ersätta oljeberoendet

/
  • Energirådgivare Anders Tång och miljöutvecklare Margareta Örn Liljedahl laddar inför Energidagen på onsdag.

Råoljan håller på att ta slut men vad görs för att möta utmaningarna? Hur minskar man till exempel bilåkandet och transporterna?
På onsdag hålls en Energidag på CFL i Söderhamn dit alla är välkomna.

Annons

Söderhamns kommun har anordnat energidagar tidigare. Den här gången står man dock inför kalla fakta. Råoljan har inte bara börjat sina utan kommer snart att vara slut.

- Det har pratats om det här ändå sedan i mitten av 1970-talet men inte mycket har gjorts för att ställa om oljeförbrukningen, säger miljöutvecklare Margareta Örn Liljedahl.

Tillsammans med projektledare Andreas Håberg och energirådgivare Anders Tång kommer hon att hålla i Energidagen på CFL.

Där kommer bland andra kommunpolitikerna Fredrik Sjöberg och Boo Östberg från Knivsta kommun att medverka.

- I Knivsta har man länge jobbat utifrån att oljan kommer att ta slut och vidtagit en rad miljöförbättrande åtgärder. De jobbar till exempel för att bli självförsörjande när det handlar om el, säger Margareta Örn Liljedahl.

Även i Söderhamn har man vidtagit åtgärder för ett hållbarare samhälle. Genom den kommunala bilpoolen har man fått ner bensinförbrukningen och även kunnat minska på resandet genom videokonferenser.

Deltar gör även Mattias Goldmann från Gröna bilister som ska prata om trender och utveckling av miljöfordon och drivmedel.

- Vi har även bjudit in Söderhamns omställningsrörelse och Gunnar Lindén som ska presentera källsorteringsprojektet Matavfall till biogas säger Margareta Örn Liljedahl.

Mer läsning

Annons