Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chocksiffror för Centerpartiet

/
  • Det var dystra miner på Centerpartiets valvaka.
  • Mikael Engblom, Lennart Olsson och Magnus Svensson höll ständigt koll på när valsiffrorna började strömma in. Det som började i chock övergick i en stor besvikelse.
  • Magnus Svensson var märkbart skakad.

Centerpartiet gör en brakförlust.
De backar kraftigt i hela kommunen.
- Det känns hårt, säger en märkbart tagen Magnus Svensson.

Annons

Centerpartiet hoppades på att öka två mandat, från tio till tolv.

Under valnatten såg det i stället ut att bli en brakförlust.

Centerpartiet tappar nästan var tredje röst, jämfört med valet 2006.

- Så här har det inte alls känts i valarbetet, det är en liten chock, säger Mikael Engblom, femtenamn på kommunlistan.

Förstanamnet och kommunalrådskandidaten Magnus Svensson var märkbart skakad under valvakan som hölls på Björnen i Söderhamn, som inte alls blev den kväll han hoppats på.

- Det är det verkligen inte. Det känns jävligt jobbigt att tappa till Sverigedemokraterna. Att Moderaterna går framåt är en rikstrend, men att vi får betala ett så högt pris för ett invandrarmottagande..., säger Magnus Svensson och tystnade, innan han fortsätter.

- ...det känns tungt.

När de första rösträkningssiffrorna i kommunvalet rapporterades in var stämningen smått chockartad.

- Åh herregud, utbrast en medlem.

Fortfarande hoppades och trodde flera på en vändning, men när fler distrikt räknades in och tappet fortsatte blev stämningen mer och mer uppgiven.

I Söderala, där avgående kommunalrådet Lennart Olsson bor, tappar partiet tio procentenheter, ett ras från 31,7 procent ner till 20,5 procent. Lennart Olsson har svårt att hitta orden:

- Vad säger man om det? Vi hade en väldig ökning där i förra valet. Jag har svårt att kommentera, men det har väl en betydelse att jag bor på orten.

Tredjenamnet på kommunlistan, Jan-Eric Berger, är perplex över siffrorna. Centerpartiet tappar också i hans hemdistrikt Norrala-Trönö.

• Vad har ni gjort fel?

- Om vi ändå visste det, säger han.

Magnus Svensson gör bedömningen att Centerpartiet tappar röster till främst Moderaterna och Sverigedemokraterna. När det gäller tappet till Moderaterna, som vid vissa tillfällen under valnatten till och med såg ut att gå om Centerpartiet och därmed bli Söderhamns näst största parti, tror han som sagt att det är en rikstrend.

Sverigedemokraternas framfart har han svårare att smälta.

- Det känns otroligt hårt att Sverigedemokraterna går framåt, utan att ha presterat ett jota. De får röster utan att göra något.

• Vad tror du att det beror på?

- Det måste valanalysen visa.

• Kan ni ha blivit för lika Socialdemokraterna?

- Kanske, det vet man inte. Vi kan ha blivit straffade för att vi samarbetat med Socialdemokraterna och att väljarna vill att det ska vara ett tydlig allians. Det är kanske därför Moderaterna går framåt, säger Magnus Svensson.

Mer läsning

Annons