Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centertapp tas med ro

/

Enligt en väljarbarometer som presenterades på fredagen skulle Centerpartiet bara få 3,1 procent av rösterna och hamna utanför riksdagen.

– Man ska nog ta den här opinionsmätningen med en nypa salt, säger Magnus Svensson (C).

Annons

I Demoskops senaste väljarbarometer fick riksdagen fick allianspartierna rejält med smisk. Såväl Kristdemokraterna som Centerpartiet skulle ha hamnat under fyraprocentsspärren om siffrorna varit valresultat.

– Man ska nog ta den här opinionsmätningen med en nypa salt. Den är tagen i en tid av vargdebatt och varg är inte populär i Stockholm, och att Saab läggs ner, säger Magnus Svensson (C).

På riksnivå har siffrorna bland annat förklarats med partiledaren Maud Olofssons hanterande av krisen för den svenska bilindustrin. Men även kärnkraftsfrågan och just vargjakten som satt miljöminister Andreas Carlgren under press.

– Ur söderhamnsperspektiv har inte vargfrågan varit något problem. Här förstår människor de bekymmer som finns med en för stor vargstam på ett alldeles för litet område, säger Magnus Svensson.

Det har från flera håll uttryckts tvivel över precisionen i Demoskops mätningar, bland annat antalet intervjuer.

I den senaste mätningen intervjuade Demoskop 1002 röstberättigade. Andra opinionsinstitut intervjuar omkring 1900 personer i sina undersökningar.

– Jag har inget förtroende för Demoskop. Både vid valen 2002 och 2006 visade Demoskop jättestora brister i sina väljarundersökningar, säger Magnus Svensson.

Skulle Sifo och Temo komma till samma resultat i sina opinionsmätningar tycker han att det finns anledning till oro.

I Söderhamns kommunfullmäktige är Centerparitet det näst största. Vad som skulle hända med stödet för de lokala centerpartisterna om partiet inte finns representerat i riksdagen vill Magnus Svensson inte tänka på:

– Det har jag inte ens funderat på. Jag är helt övertygad om att Centern kommer in i riksdagen och kommer att sitta i regeringen även efter 2010.

Mer läsning

Annons