Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet föreslår lösningar för bättre integration

Om etableringen av flyktingar och anhöriginvandrare gick snabbare skulle minst 1215 fler personer kunna jobba i Gävleborgs län. Det säger en rapport från Centerpartiet.

Annons

Rapporten har gjorts av analys- och teknikkonsulten WSP och tittar på tre olika alternativ för bättre integration och snabbare etablering. I det första alternativet räknar man bara med ett bättre mottagande. Då skulle 44 000 fler kunna vara i arbete efter det första året. För Gävleborg skulle det motsvara 1215 personer och i Söderhamn skulle enligt rapporten 104 fler ha ett jobb.

– I dag är problemet att man inte kommer in på arbetsmarknaden över huvud taget. Det som sker mellan år ett och två ska egentligen ske första året, med snabbare integrering på arbetsmarknaden och även att man underlättar under den tiden man inte fått sina sista fyra siffror, säger Magnus Svensson (C), oppositionsråd.

Läs mer: Region Gävleborg: Invandringen räddar länets välfärd

Där har Centerpartiet i Söderhamn haft ett förslag om att ge 200 000 kronor till Centrum för alla så att även de som inte fått sina fyra sista siffror skulle kunna läsa svenska.

– Det är lösningar som vi ser att man skulle kunna ändra ganska snabbt i vardagen. Lära sig några fraser, träffa kompisar, hitta föreningslivet. Men a och o i det är att kunna kommunicera, så länge man inte kan det är det jättesvårt att skapa nätverk.

I det andra alternativet har man räknat på både ett bättre mottagande och en något snabbare integration. Då skulle 55 400 fler vara i arbete enligt rapporten.

Det tredje alternativet, där mottagandet är bättre och integrationen är mycket snabbare, räknar med 73 200 fler i arbete. I det scenariot skulle 2 022 fler vara i sysselsättning i Gävleborg och av dem skulle 174 kunna vara Söderhamnare.

Läs också: Integrationsdag på Kulturhuset

– Vi är duktiga på integration, på hur vi tar emot dem. Men vi ligger näst sist när det gäller att få ut dem på arbetsmarknaden. Någonstans har vi ett systemfel, säger Magnus Svensson och fortsätter:

– Om man kollar lokalt, vad går det att göra? Mycket är nationella spelregler men en del går att jobba med här, som validering. Hur får vi ut till exempel läkarna från validering till praktik och sedan ut på arbetsmarknaden?

Centerpartiet vill också fortsätta ha en sänkt arbetsgivaravgift för unga, vilket är ytterligare en del i jobbskapandet. Man vill även slopa arbetsgivaravgiften helt för ett företags första anställda i upp till två år för den del av lönen som är lägre än 180 000 kronor.

Allt eftersom man menar att det är företagen som skapar jobben och inte staten.

Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd, anser att snabbare integration och etablering främst handlar om tre saker: språk, utbildning och validerade kunskaper. En sak som region Gävleborg just nu pratar om är möjligheterna till ett valideringscentrum.

Läs också: Tre veckors validering hos guldsmeden

– Jag ser att det skulle passa bra i Söderhamn. Inte bara för de teoretiska och akademiska utbildningarna, det gäller snickare och urmakare också.

Men ännu viktigare är att de nyanlända snabbt ska komma i gång med språket, och att hitta en lösning för de 10 000 personer i landet som fortfarande är kvar på asylboenden trots att de fått permanent uppehållstillstånd.

– Det är en propp och det är något som vi måste hantera. Jag tror inte att det blir lättare med sänkt arbetsgivaravgift, det behövs ett annat instrument, säger Sven-Erik Lindestam.

Läs också: Lindestam: "Det är för viktigt för partipolitiskt käbbel"

Mer läsning

Annons