Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia guidar dig genom flyghistorien

/

Cecilia Linding har vistats på F15 sedan hon var spädbarn och kan det mesta om dess historia. I sommar arbetar 13-åringen som guide på Flygmuseet och har fått lägga motorintresset åt sidan för ett tag.

Annons

Cecilia Linding har varit på Flygstaden sen hon var bebis. Hon var bara tre månader gammal när hon åkte plogbil med pappa i en papplåda, eftersom en barnstol inte rymdes i hytten. Kanske är det därför Cecilia blivit galen i motorsport. Hon körde själv plogbilen vid 10 års ålder och hjullastare vid 12 år. Självklart har hon kört bil i många år. Gärna på två hjul.

– Det var en ren olyckshändelse att jag började köra bil på två hjul. Jag skulle köra upp på en ramp för att känna lutningen i bilen och råkade hamna på ett hjulpar. Jag fick panik och kopplade väl ur. Pappa fick hålla emot på sidan så att inte bilen skulle välta.

Sedan den dagen har far och dotter gjort bilstunts ihop. Först körde pappa Arne, och Cecilia vinkade till publiken från den lutande bilens öppna fönster. Sedan körde Cecilia och pappa satt på bilens sida och läste tidningen, allt för showen.

– Vi hade dubbelkommando i bilen ett tag, jag satt fram och pappa i baksätet med en extra ratt. På så sätt fick jag in tekniken. Till slut sa pappa att jag skulle få 1000 kronor om jag körde 300 meter på två hjul. Två-tre dagar senare klarade jag det. Sedan dess har jag utvecklats massor, säger Cecilia.

Hon och pappa kommer på stunttricks tillsammans.

– Det kan börja med att pappa säger att vi borde göra så här, och så kommer jag på resten. Vi kryddar varandras idéer. Sedan går vi och provar dem, säger Cecilia.

Högersvängar på bara två hjul är svårast, eftersom man ramlar ner på två hjul om man inte har nog med fart. Det är dessutom mycket som ska stämma i körningen. En vänstersväng med dålig balans gör att man hamnar på taket.

Det finns inga tävlingar för bilkörning på två hjul, men Cecilia tycker det är roligt att vara med på uppvisningar.

– Jag är världens yngsta stuntbilsförare, det finns en till tjej i Sverige men hon är äldre.

Det är pappa som lärt henne allt hon kan om bilar, de två kommer bra överens.

– Vi har haft en otroligt speciell relation, man kommer nära varandra. Men när mamma och pappa skilde sig blev vår relation knackig. Men genom bilkörningen har vi mötts igen, säger Cecilia.

Det är första sommaren hon arbetar som guide på Flygmuseet. Hon kunde redan en del om flyget, resten har hon övat in och pappa har fått agera publik. Hennes farfar arbetade på F15 från att den startade 1945 till 1985, då började pappa arbeta som fälthållningschef fram till att flottiljen lades ner.

– Det svåra med jobbet är att inte prata för fort eller vara nervös, och att komma ihåg allt. Det roligaste är att träffa så många olika människor.

Cecilia är intresserad av flyg och vill arbeta som helikopterpilot och tekniker när hon blir äldre.

– Utbildar man sig till både och finns det jobb att få, säger hon.

Planen är att studera på Tekniska högskolan i Lund, och att ta flygcertifikat under tiden.

– Det är jättekul att flyga helikopter! Det är spännande, man får en utmaning.

Helikoptrar har alltid funnits i Cecilias liv eftersom pappa Arne använder en i arbetet.

Drömmen är att arbeta i Jämtland eller Härjedalen med att hjälpa samer att räkna renar eller dylikt.

– Vildmarksjobb vore roligast, jag älskar fjällen.

I sommar är det guidningen som gäller, och kanske fortsätter hon att jobba extra där på helger när skolan börjar.

Mer läsning

Annons