Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cash är inte king i juni

/
  • Tillsammans för ett tryggare Söderhamn: Stefan Östlund, Länsförsäkringar, Sven-Erik Lindestam (S), kommunstyrelsens ordförande, Annelie Storm, Swedbank, Joakim Frithiof, Handelsbanken och Jan

Söderhamn har ett nytt nätverk för ökad trygghet.

Deras första steg är en tävling som ska minimera kontanter under juni månad.

Annons

Kontanta pengar är en förutsättning för mycket brottslighet. Därför gör det nya nätverket Trygg i Söderhamn en satsning på att få bort så mycket kontanter som möjligt från stan under juni månad.

De arrangerar en tävling där söderhamnarna får lova att avstå kontanter. Den som lever kontantfritt har chans att vinna 2 500 kronor. På ett kort, förstås.

Facket Handels är med i nätverket. De vill att deras medlemmar ska slippa kontanter så långt som möjligt.

- Det är jätteviktigt att fler förstår att kontanter innebär stora risker för oss som jobbar i butiker. Det är flera rån varje dag. De som blir rånade får otroliga men, säger Maria Hammarlund, distriktsordförande för Handelsanställdas förbund i länet och anställd på Ica Alen.

Kontanter innebär också kostnader. Enligt bankerna i nätverket beräknar Riksbanken att hanteringen av sedlar och mynt kostar elva miljarder per år. De menar att den resursen kan komma samhället till del.

Ett av Swedbanks övergripande mål är att minska kontanthanteringen. Dels för kostnaderna, dels för att spara miljö på att slippa frakta pengar.

- Det är klart att vi sparar pengar på det här. Men vi gör det i första hand för söderhamnarnas trygghet, säger Annelie Storm, kontorschef på Swedbank i Söderhamn.

Mer läsning

Annons