Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl-Jan tror på Sverige som Europas matland

/
  • Carl-Jan tror att Sverige har förutsättningen att bli det nya matlandet i Europa.

På söndag kommer Sveriges gourmet till Söderhamn för andra gången för att föreläsa om Sverige som det nya matlandet på Ranbogården.

Annons

Det är två saker som lockar Carl-Jan Granqvist till Hälsingland, hälsingeostkakan och 1700-talets lintillverkning. Intresset för linnetyg fick han av sin mamma som var textillärare. Han beskriver sin samling som "inget märkvärdigt" men berättar entusiastiskt att textilierna från Flor var de mest exklusiva och att det var "väldigt skojigt" att få besöka Flor förra året när han var här. Det var också då han blev serverad Hälsinglands stolthet, ostkakan.

– Allt lokalt smakar väldigt trevligt när man är där och får det, man blir väldigt glad när man blir bjuden, säger han.

Carl-Jan Granqvists titlar är många; vinimportör, entreprenör, skribent, ledamot i flera styrelser, medlem i många föreningar, tidigare chef för Grythyttans gästgivaregård, en av de som startat upp Restaurangskolan i Grythyttan, matprofessor på universitet i Stavanger och ambassadör för Filipsstad. Matintresset är något som alltid har funnits där,

– Mat och måltider var centralt och viktigt när jag växte upp, förklarar han.

Nu för tiden hinner han inte laga så mycket mat själv, däremot hinner han besöka matpersonligheter från de små producenterna till de stora. Det lokala och genuint svenska är just vad ett av hans nya stora projekt, Sverige det nya matlandet, handlar.

Historien bakom är att en journalist går på ett seminarie i Köpenhamn, får en idé och flera seminarier senare har han samlat i hop ett nätverk med kockar från hela Norden och författat i hop ett manifest som restaurangen Noma (nordisk mat) baserar hela sitt koncept på. Ett av resultaten är att jordbruksministern Eskil Erlandsson kommer med en vision om Sverige som Europas nya matland. Det var många som fnyste skeptiskt åt honom. Men Carl-Jan trodde på det och kanske hakade fler på Carl-Jans inställning när det andra resultatet kom, Noma klättrade i år upp på en av listorna över de "förnämsta" restaurangerna.

– Man kordinerar stora och små företag och försöker få dem att umgås. På så sätt kan båda drar nytta av varandras kompetens, berättar Carl-Jan.

I projektet måste man både fokusera på de positiva och de negativa sidorna. Carl-Jan räknar snabbt upp tre svagheter: fula förpackningar, dåligt förklarande texter på våra förpackningar, förutom på ost, vin och choklad. Och en brist i logistiken där varor från mindre producenter har svårt att ta sig in bland jättarna på marknaden.

Vad är Sveriges styrka i matväg?

– Vi har en klimatzon som gör att vi har väldigt smakrika och bra råvaror. Och vi har en tradition av hög hygien. Dessutom har vi en tradition av konserveringskaraktär som hårdost, gravning, rökning, renkött och massor med bär, säger Carl-Jan Granqvist.

Mer läsning

Annons