Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla Lagerqvist är stor bland de unga bokslukarna

/
  • Camilla Lagerqvist från Sandviken är en stor författare bland de unga.
  • 2008 gav Camilla Lagerqvist ut boken Kvinnohuset, efter det har hon skrivit en rad ungdomsböcker.

Hon gav ut sin första bok 2008, sedan dess har det blivit en rad ungdomsböcker. I år fick hon dessutom ta emot den ärofyllda Nils Holgersson-plaketten.
Under tisdagskvällen var Camilla Lagerqvist Månadens författare på biblioteket i Söderhamn.

Annons

Fyrabarnsmor, journalist och författare. Camilla Lagerqvist från Sandviken har onekligen hunnit med en hel del under sitt 48 åriga liv.

Hon berättar att hon alltid älskat att läsa, att böcker varit hennes passion sedan barnsben då hennes föräldrar läste högt för henne och syskonen varje kväll. Och ska sanningen fram skrev hon faktiskt sin första bok redan när hon gick i femman.

Läs också: Debutant på biblioteket

Den fick titeln Vilde Henry och den fick hon i present av sin far helt nyligen.

– Året därpå skrev jag Barnen på Storkö tillsammans med en kompis. Det var både nyttigt och lite pressande eftersom vi skrev vartannat kapitel, säger Camilla Lagerqvist.

Men det var till journalist hon utbildades sig och det jobbade hon som fram till 2013 då hon bestämde sig för att bli författare på heltid. Totalt har Camilla Lagerqvist gett ut sju böcker, men tre till är redan på väg. Framför allt handlar det om ungdomsböcker.

Läs också: Skrivandet har räddat mitt liv

– Efter min första bok Kvinnohuset som kom ut 2008, valde jag att skriva en bok för ungdomar. Det finns fortfarande mycket av den bokslukande 13-åringen i mig, så det kändes väldigt bra. Samtidigt hade min son en jobbig period då och fick senare diagnosen ADHD.

Men boken som fick titeln Det brinner i mitt huvud handlar inte om sonen utan om Daniel som också har det tufft i skolan och drömmer om att bli cirkusartist. Efter den gav hon ut Cirkusflickan som handlar om en flicka som blev såld till en cirkus som sexåring.

Läs också: Niemi drog storpublik

– Vid det här laget kan jag det mesta om cirkus. Jag lägger ner mycket tid på research, det är både spännande och viktigt, säger Camilla Lagerqvist.

Så är det med trilogin om andra världskriget för ungdomar också. Hon har läst massor av böcker om kriget och intervjuat personer som minns hur det var. Den första boken om ungdomarna Maja, Ben och Hilde som bestämmer sig för att starta motståndsgruppen Svarta rosorna för att kämpa mot nazisterna, fick namnet Uppdraget och kom ut 2014.

För den boken tilldelades Camilla Lagerqvist årets Nils Holgersson-plakett.

– För mig var det helt oväntat och jättestort. Det har inneburit att jag tänker skriva en del fyra också, säger hon.

För ungdomarna som läser hennes böcker blir det ännu en spännande och välskriven bok att lägga på minnet.

Mer läsning

Annons