Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byter dyr olja mot metanolbränsle

/
  • En investering på 77 miljoner kronor ska ge en successiv övergång till metanolbränsle, med billigare energi, mindre utsläpp – som kräver en mindre och billigare bioreningsanläggning vid Vallviks Bruk.

Investeringen på 77 miljoner kronor i Vallviks Bruk nästa höst genererar stora miljö- och energivinster. Metanolbränsle som ersätter olja ger billigare biorening.

Annons

Rottneros har beslutat om det första steget i den stora investering på upp till en halv miljard som ska göras i massafabriken i Vallvik under en femårsperiod.

Första steget är en investering på 77 miljoner kronor i indunstningsanläggningen, inkluderande bland annat en stripper (destillationsapparat) med vars hjälp man ska utvinna ett metanolhaltigt bränsle ur processen. Den nya strippern ska fyrdubbla metanolmängden.

Metanol är detsamma som träsprit. Bränslet ersätter dyr olja i mesaugnen och ger dessutom vinster på miljösidan.

- Med metanolen får vi kraftigt minskade utsläpp, vilket gör att vi kan bygga en mindre och billigare bioreningsanläggning, säger produktionschef Björn Hedman.

Vallviks Bruks ägare Rottneros måste, enligt beslut i högsta instans, bygga en bioreningsanläggning för att rena processvattnet. Den har tidigare kostnadsberäknats till 100 miljoner kronor, men med minskade utsläpp stannar kostnaden vid 60 miljoner kronor.

Installationen i indunstningsanläggningen ska vara klar att ta i drift i början av november 2010.

I början av 2011 ska den nya bioreningsanläggningen börja byggas.

Mer läsning

Annons