Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggplaner för Strykjärnsparken

/
  • En gång i tiden hette Strykjärnsparken Järntorget – och ett nytt torg kan det bli om det byggs ett nytt hus i parken.

Strykjärnsparken har det bästa läget för nya butiker i centrum – om man frågar de stora butikskedjorna. Nu diskuteras möjligheterna att bygga i parken.
I torsdags fick kommunstyrelsen se skisser med två alternativ. Antingen byggs Combihuset ut mot parken – eller så byggs ett nytt hus i parken.

Annons

– Vill söderhamnarna att någon av de stora kedjorna ska etablera sig här är Strykjärnsparken det mest intressanta alternativet, säger Kent Lundqvist på näringslivsenheten.

Än så länge befinner sig diskussionerna på idéstadiet. Under kommunstyrelsens strategimöte visade stadsarkitekten Mats Ökvist några skisser på hur man har tänkt.

Ena alternativet är att Combigallerian byggs ut mot Strykjärnsparken. Det kan bli ett tvåvåningshus – eller ett lägre hus. I samband med utbyggnaden blir det aktuellt att förändra den nuvarande gallerian. Man räknar med att butiksytorna kommer att bli så pass attraktiva att fler kedjor vill etablera sig. Detta är det minst kostsamma alternativet, enlig Kent Lundqvist.

Det andra alternativet är att en ny fastighet byggs i parken. Enligt kommunstyrelseledamoten Hans Sundgren (M) ska det även anläggas nya parkeringsplatser och ett nytt torg.

I hans ögon är det viktigare att utveckla Söderhamn än att behålla parken och den gamla skyddsvärda "rutnätsstaden" från 1876 års stadsplan.

Från politikernas håll lovar man söderhamnarna ett brett rådslag kring stadens framtid innan det byggs för nya butiker i centrum.

Mer läsning

Annons