Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butik sålde omärkt tobak - frias av domstol

Tobaken saknade varningstext och innehållsdeklaration.

Annons

I november förra året gjorde tillståndsenheten vid Kommunalförbundet södra Hälsingland ett tillsynsbesök i en butik i Söderhamns kommun. I butiken fanns råtobak till försäljning. Förpackningarna var omärkta och hade varken varningstext eller innehållsdeklaration.

Butiksägaren åtalades för olovlig tobaksförsäljning. Under rättegången i Hudiksvalls tingsrätt berättade han att han inte hade brutit mot bestämmelserna med avsikt. Han hade köpt råtobaken från en leverantör i Stockholmsområdet och paketet som tobaken levererades i hade ingen märkning.

Hudiksvalls tingsrätt konstaterar nu i domen att en tobaksvara inte får säljas till konsumenter om den saknar varningstext eller innehållsdeklaration. Domstolen skriver också att enligt bestämmelserna i tobakslagen är det tillverkaren eller importören som har ansvaret för att förpackningar med råtobak förses med sådana texter.

Butiksägaren slutade med försäljningen när han fick klart för sig att tobaken inte uppfyllde lagkraven.

Hudiksvalls tingsrätt tror på mannen berättelse, att han inte med flit har brutit mot lagen eller struntat i bestämmelserna. Han frias därför från åtalet.

Mer läsning

Annons