Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bus" bakom bilbränderna

Den senaste tidens bränder i Söderhamn är typiska "kategori 3"-bränder, tonåringar som tycker det är häftigt när det brinner rejält, anser kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.

Annons

På kort tid har nio biiar och ett obebott hus brunnit i Söderhamn. Det rör sig om anlagda bränder.

Polisen har inte haft några spår att gå efter, eftersom bränderna inträffat under nattliga timmar då få människor varit i rörelse.

Bilbränder är inte ovanliga. I storstadsområden som Malmö och Göteborg – nu senast även Gottsunda – har hittills varit ett storstadsfenomen och har haft olika orsaker.

När "bilbrandsepidemin" nu sprider sig till landsortsstäder som Söderhamn så handlar det inte om social misär i förorterna och utanförskap, utan sorterar under kategorin "busbränder".

Det anser Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet.

- Det finns tre typer av bränder. Ett: branden kommer till för att skyla över grov brottslighet. De som eldar vet om att polisen kan hitta DNA-spår och vill röja undan alla spår. Två: det rör sig om olika typer av försäkringsbedrägerier. Tre: bus-varianten. Bilar brinner bra, med all bensin och plast. Vanligtvis är det mycket unga personer som tänder på, antingen för att jävlas med ägaren till bilen – eller bara för att dom tycker det är kul att se det brinna. Det är likadant när det brinner i tomma hus, säger Jerzy Sarnecki.

Bränder som anläggs av unga brukar snabbt klaras upp:

- Ungdomarna skryter och skvallrar, det är en oerhörd ryktesspridning på små orter. Om polisen har goda öron får dom snart reda på vilka det är, säger Sarnecki.

 

Mer läsning

Annons