Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BUN säger ja till övertagande av friskola

Barn- och utbildningsnämnden säger nu ja till att låta Söderhamns friskola ekonomisk förening ta över som huvudman för Söderhamns friskola.

Annons

Söderhamns friskola ekonomisk förening har genom ett så kallat snabbspår ansökt om att få ta över huvudmannaskapet för Söderhamns friskola. Snabbspåret innebär att ansökan ska behandlas skyndsamt.

Skolinspektionen har gett barn- och utbildningsnämnden möjlighet att yttra sig i frågan. I barn- och utbildningsförvaltningens tjänsteutlåtande framgår att man inte har kunnat se några negativa konsekvenser av ansökan och att man därför föreslår att nämnden ska säga ja, vilket man nu alltså gjort.

När Skolinspektionen under våren sa nej till att låta Lust & Lära ta över Söderhamns friskola bildades en styrelse med syftet att se till att skolan inte skulle läggas ner. Initiativet började som ett föräldrakooperativ men har nu övergått till en ekonomisk förening.

När beslutet kom valde flera föräldrar att flytta sina barn till andra skolor. Antalet elever är därför för få för att ha årskurserna 4-6. Ansökan som föreningen lämnat in innebär ingen utökning av den nuvarande verksamheten, utan gäller årskurserna 1-3 samt en förskoleklass.

Oppositionsrådet Magnus Svensson (C) är väldigt nöjd med nämndens beslut.

– Beslutet är det enda rätta, det är samma som man skulle ha fattat förra gången också, säger han och hänvisar till nämndens nej till Lust & Lära.

– Man reparerar ett misstag och säger ja till något väldigt bra. Nu hoppas jag att Skolinspektionen också säger ja.

Det slutgiltiga beslutet fattas av Skolinspektionen och väntas komma inom kort.

Mer läsning

Annons