Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggstriden i Söderhamns skärgård avgjord - så säger domstolen

/

Bryggstriden som har pågått i flera år på Mjölkudden vid Lösvkär kan närma sig ett slut. Nu har mark- och miljödomstolen fastställt sin dom – som ger kommunen rätt att ha kvar bryggan.

Annons

Mark- och miljödomstolen ger nu Söderhamns kommun rätt att ha kvar fästanordningarna för bryggan på Mjölkudden vid Lövskär, samt att varje år lägga i och ta upp den. Domstolen menar bland annat att bryggan behövs eftersom den är en viktig del i kommunens skärgårdssatsning samt att den underlättar tillvaron och vardagen för de permanentboende på öarna vintertid.

– Vi har väntat länge på den där domen. Det känns jätteskönt nu, jag hoppas att vi är nära ett avslut. Nu händer det inte så mycket mer i sakfrågan än att vi kommer vi att följa domen, säger Stig Nordgren (V) ordförande i kultur- och samhällsservicenämnden som har haft ärendet på sitt bord den senaste tiden.

Läs mer: KUS vill sluta nytt avtal för att lösa bryggstriden

Den åtta meter långa flytbryggan får läggas i tidigast 1 november varje år och ska senast tas bort 30 april. Kommunen ska också se till att säkerhetsutrustning med stege och livboj finns tillgänglig och i bra skick.

Läs mer: Ingen ljusning i bryggstriden – nu väntar domen

På vardera sidan om Mjölkudden finns två andra bryggor som används av boende på öarna i skärgården, men på vintern kan dessa bryggor vara obrukbara på grund av is eller hårda väderförhållanden. Domstolen bedömer att den "nya" bryggan på södra Mjölkudden är lämpligare och säkrare eftersom isen lägger sig relativt sent och väderförhållandena oftast är lämpligare för angöring av båtar där.

Läs mer: Nytt hopp för lösning i bryggstriden

Stig Nordgren berättar att han efter domen har pratat med flera av de boende på Mjölkudden och på öarna efter att domen nu har kommit.

– Alla parter är besvikna över något, men så skulle det ha blivit hur det än hade beslutats. Det är olika viljor, men vi ska försöka sy ihop det. Nu hoppas jag att alla tar sitt förnuft tillfånga och ser till vad som är bäst för alla, säger han.

Läs mer: Skärgårdsstriden som aldrig tycks ta slut

I november skrev nämnden ett nytt avtal som skulle gälla mellan kommunen och de boende på udden och på öarna. Avtalet var en slags kompromiss och bland annat står det att de boende på Mjölkudden ska sluta driva frågan om ersättningsanspråk för minskat värde på tomterna. I gengäld ska kommunen sluta driva frågan om att anlägga parkeringar intill bryggan. Öborna ska få använda vägen på udden för att köra till och från bryggan, de ska också få nycklar till en av vägföreningens vägbommar, som i dag spärrar av vägen.

Vad händer med avtalet nu?

– Nu kommer vi att sätta oss ner för att justera avtalet och skicka ut det igen till alla berörda. Men det blir nog inga stora förändringar, säger Stig Nordgren.

Läs mer: Ännu ingen fred i bryggkriget

Mer läsning

Annons