Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bromsäng en enda stor soppa"

/

"En riktig soppa som växer mer och mer".

Enligt kommunalrådet Lennart Olsson (C) var det helt rätt att sätta stopp för Sven-Ove Bloms framfart i Stugsund.

- Samtidigt kan man undra vad de stora företagen har för ansvar när man skickar avfall till vem som helst, säger han.

Annons

Det är dagen efter bygg- och miljönämndens beslut om att stoppa Bromsäng recyclings verksamhet i Stugsund.

På sitt rum i Rådhuset sitter kommunalrådet Lennart Olsson och funderar på hur det kunde gå så fel.

- Jag läste just om att det finns ytterligare 5 500 ton avfall i anläggningen som kommunen inte kände till. Det här tycks vara en soppa som bara växer.

Personligen tycker han att beslutet om att stoppa verksamheten var rätt. Hade det handlat om ett seriöst företag hade man följt de lagar och regler som gäller.

- Han har tagit hit en massa avfall och låtit det ligga på tomten. Jag förstår inte affärsidén med det, säger Lennart Olsson.

Som kommunalråd har han fått information om vad som händer i Stugsund av bygg- och miljönämndens ordförande Hans-Olof Olsson (S). Men om kommunen borde ha agerat annorlunda på ett tidigare stadium, har han svårt att svara på.

- Det är svårt att uttala sig om eftersom vi inte har fingranskat ärendet.

Däremot riktar han kritik mot de stora företagen som låtit nöja sig med att kolla om Bromsäng hade ett kommunalt tillstånd innan de levererade sitt avfall.

- Borde de inte ta reda på mer om företagaren? De handlar ju faktiskt med avfall som ska hanteras på ett speciellt sätt. Det finns ju en mängd lagar och regler som styr det här, säger Lennart Olsson.

Men borde inte kommunen ha gjort samma sak, eller är man beredd att acceptera vad som helst i jakten på arbetstillfällen?

- Man måste kolla företag så långt det går. Men om det inte kommer till vår kännedom att det till exempel går last bil efter lastbil till Stugsund är det svårt att agera. Samtidigt måste man ju utgå ifrån att de regler som sätts för ett företag efterföljs. Men att rucka på reglerna för att skapa nya jobb, det gör vi aldrig.

Exakt hur mycket avfall det finns vid Bromsängs anläggning kan ingen riktigt svara på i dagsläget. Men enligt miljöhandläggare Anders Bergqvist rör det sig om cirka 4 500 ton fluff, 3 000 ton kalk, 900 ton plast och 30 ton kvistmassa. Lägg där till de 5 500 tonen som uppdagats nu med metallkross – och det slutar på nästan 14 000 ton avfall.

Och det är bortforslingen av detta kommuninnevånarna kan komma att få betala via sina skattsedlar om företaget går i konkurs och konkursboet saknar pengar.

- Det skulle vara ett helsike om kommuninvånarna fick betala notan. Men så kan det faktiskt bli, säger Lennart Olsson.

Om det var rätt eller fel att dra tillbaka vitet på en miljon kronor vill han först inte uttala sig om. Men sen ändrar han sig.

- Det är nog rätt att försöka rädda lite pengar.

Mer läsning

Annons