Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brödrostskung inspirerade unga som erfarna

/
  • OBH Nordicas grundare Thomas Ek delade med sig av sina bästa råd för entreprenörer vid besöket i Söderhamn.
  • Louise Johansson och Johanna Andersson dröjde sig kvar efter förläsningen för att bolla företagsidéer och funderingar med Thomas Ek.

Det började med brödrostar och slutade med ett pris som årets entreprenör. OBH Nordica-grundaren Thomas Ek delade med sig av ett långt liv som framgångsrik företagsledare.

Annons

Startskottet för kommunens satsning på inspirerande föreläsningskvällar blev ett lyckat drag.

Runt hundra personer, allt från unga nyföretagare till etablerade företagsledare, hade letat sig till hörsalen på CFL för att lyssna till superentreprenören Thomas Ek.

Under en två timmar lång föreläsning togs åhörarna med på en resa med höga toppar och djupa dalar när Thomas Ek berättade om hur han grundade företaget med vad han själv anser vara världens fulaste logotyp.

– Lite skämtsamt brukar jag säga att jag har sålt brödrostar i 40 år, säger Thomas Ek.

Tillsammans med sin bror byggde han upp det som på kort tid skulle komma att bli ett av Sveriges mest framgångsrika varumärken – OBH Nordica.

På ett engagerat och humoristiskt sätt avslöjade Thomas Ek vilka nycklar som krävs för framgång och hur duon efter sex års hårt arbete såg sitt företag gå från 0 till 97 procents varumärkeskännedom.

Enligt honom är en av de viktigaste byggstenarna för att lyckas att man vågar ta steget men framför allt att man vågar sticka ut.

– Man måste finna sin egen väg och inte bli en sämre kopia av andra. Vi såg till att göra tvärtemot de stora bolagen och inte köra på i invanda hjulspår. Vem visste till exempel att en halv miljon svenskar var i behov av en popcornmaskin?

Efter mer än 30 år tillsammans i branschen tog brödraparet till sist beslutet att sälja sitt företag år 2010. Men vändningen blev inte vad de hade hoppats på.

Strax efter att försäljningen insjuknade brodern hastigt och avled kort därpå. I samma veva blev bröderna utnämnda till årets främsta entreprenörer i Stockholm.

– Vi hade aldrig varit de som siktat mot att bli prisade för vårt arbete. Men där och då fick jag någon tändning, det kändes som att det fanns en mening, säger Thomas Ek som själv fick ta emot priset.

Under föreläsningen berörde han även vikten av att släppa den egna prestigen och samarbeta med andra företagare för att nå framgångar. Framgångar som inte går att nå om man inte vågar ge sina anställda ett eget ansvar och låter de växa tillsammans med företaget.

Söderhamns kommuns näringslivsutvecklare var lyrisk när hon skulle summera den första av tre föreläsningskvällar.

– Vilken energikick, precis vad som var meningen och syftet med den här föreläsningen. Vi behöver alltid få inspiration i olika former, oavsett om man är ung eller gammal, nyföretagare eller företagsledare.

Under hösten väntar ytterligare två föreläsningstillfällen då Christina Stielli och Askan Safee gästar Söderhamn.

Mer läsning

Annons