Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i brandskyddet

/
  • Johannes Göthe och Fredrik Stenberg berättar att alla inte hörde brandlarmet när det gick under förra året. Alla skolor i kommunen har någon brist i sitt brandskyddsarbete, men Vågbroskolan var den enda skolan med allvarliga brister vid tillsynen.

När räddningstjänsten förra året synade brandsäkerheten hade Vågbroskolan allvarliga brister. Bland annat var det branddörrar som inte gick att stänga som de skulle.

Annons

Vågbroskolan hade allvarliga brister när räddningstjänsten gjorde tillsyn av brandsäkerheten förra året.

Det rörde sig om branddörrar som inte fungerade som de skulle.

Brandingenjör Ola Lindgren var den som utförde tillsyn på alla femton skolor i kommunen.

- Det är allvarligt när branddörrarna inte fungerar. Det var vissa som inte gick i lås och det ska de göra.

• Vad kan det få för konsekvenser?

- Branden sprider sig mer än vad den skulle göra annars. Skolan är byggd på ett visst sätt, där man satt in dörrar för att separera avdelningar, säger han.

I det här fallet var det dörrar ut i trapphusen som inte stängdes som de skulle, vilket blir extra farligt då trapphusen är utrymningsvägar.

Michael Andersson har tagit över som rektor på Vågbroskolan i höstas. Han var därför inte ansvarig när brandinspektionen gjordes. Men dörrarna har åtgärdats. Däremot kom informationen om eleverna i dramasalen som en överraskning.

- Det är ju inte bra, säger han.

I tisdags satt han med andra rektorer och gick igenom brandskyddsarbetet, hur ronderna ska göras och hur dokumenteringen ska gå till. Om Vågbroskolan snäppt upp arbetet efter kritiken i juni kan han inte svara på.

- Det är svårt att säga. Men vi har ett tänk, säger Michael Andersson.

Läs om hur de andra skolorna klarade sig i undersökningen i fredagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons