Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandtal mot knark under rättegång

Åklagaren berättade om hur han ser på narkotikans skadeverkningar.

Annons

– Den här brottsligheten gör mig rent ut sagt förbannad, för den gör så illa.

Kammaråklagare Peter Olofsson visade känslor när han höll sitt slutanförande efter fyra dagars rättegång.

Han anser att de sju männen haft olika roller i en organiserad handel med narkotika.

Som exempel på narkotikans konsekvenser tog han upp att den huvudåtalade 61-åringen träffat en annan man i Söderhamn samma dag som han greps i början av november. Tre veckor senare körde den personen, en 33-åring, ihjäl en man i Sandarne. Han var påverkad av alkohol och metamfetamin när han satt vid ratten.

– Det är det den här verksamheten leder till, att ni inte fattar det. Den har lett till katastrof för många människor, sa Peter Olofsson och riktade sig till de åtalade.

Han vill att alla sju döms till fängelse. 61-åringen från Söderhamns kommun och två stockholmare har åtalats för grova narkotikabrott, och där anser han att straffvärdet ligger på fyra, fem års fängelse.

Enligt åklagaren har stockholmarna levererat nära fyra kilo amfetamin och metamfetamin till 61-åringen vid två tillfällen i höstas. 61-åringen är även åtalad för att ha gömt nära två kilo cannabis i skogen i Bergvik.

De övriga fyra, tre från Söderhamns kommun och en från Ljusdals kommun, ska ha haft uppdraget att sälja narkotikan vidare.

Men de åtalade nekar till åklagarens version. De hävdar bland annat att åklagaren gjort felaktiga tolkningar av vad de avlyssnade telefonsamtalen handlar om.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen om två veckor.

Mer läsning

Annons