Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden i Bergviks kraftverk kan bli dyrbar

/

Kraftverksbranden i Bergvik i söndags kan komma att kosta Fortum tiotals miljoner kronor.

Det är sällsynt att det börjar brinna i turbiner. Men faktum är att en liknande brand inträffat vid Höljebro. Då hamnade notan på 38 miljoner.

Annons

Det luktar brandrök utanför kraftverket i Bergvik. Annars är det svårt att se något av söndagskvällens brand som slog ut elen för över 15 000 hushåll i södra Hälsingland.

Men där inne lär skadorna vara betydligt allvarligare.

- Det har brunnit i en transformator och generator. Vad som orsakade branden vet vi ännu inte, säger Bertil Planeskog, drift- och underhållsingenjör vid nedre Ljusnan.

Redan i dag ska den tekniska undersökningen inledas av Fortum och inblandade försäkringsbolag.

- Just nu kan jag inte säga så mycket mer att vi hade två anställda på plats under branden som hjälpte räddningstjänsten. Men inga människor har kommit till skada, säger Bertil Planeskog.

Både han och chefen för drift och underhåll, Trogny Backlund, säger att bränder av det här slaget är mycket sällsynta. En liknande brand inträffade vid Höljebro kraftverk 2006, men innan dess har det bara skett vid något enstaka tillfälle.

- Vi tar väldigt allvarligt på det som hänt och kommer att göra en ordentlig undersökning, säger Torgny Backlund.

Det har gått fyra år sedan det brann i en av Höljebros turbiner. Fortfarande har man inte kunnat fastställas brandorsaken.

Finns det någon misstanke om sabotage, de båda kraftverken ligger båda i söderhamnskommun?

- Vi misstänker inte sabotage i dagsläget, men inget går att utesluta innan den tekniska undersökningen är gjord, säger Bertil Planeskog.

Vare sig han eller Torgny Backlund är i dagsläget beredda att säga något om kostnaderna. Men helt klart är att de bara kommer att kunna använda halva anläggningen. Hur länge vet ingen.

I Höljebro tog det 1,5 år innan kraftverket kunde användas fullt ut. 38 miljoner kronor hamnade slutnotan på den gången.

- Det enda vi egentligen kan säga i dagsläget att det här inte kommer att drabba våra kunder, eftersom det finns många vattenkraftverk i Sverige, säger Torgny Backlund.

Inte heller räddningschef John-Erik Jansson kan säga något om brandorsaken.

- Vi vet fortfarande inte vad som har hänt. Men runt klockan ett på måndagsnatten kunde man återgå till räddningsstationen. Ett tag var rökutvecklingen så kraftig att vi gick ut och varnade på radion. Den här typen av rök är det ohälsosamt att andas in, säger han.

Mer läsning

Annons