Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bra att regeringen lyssnar in kommunerna"

Regeringen förslår att höja ersättningen för de kommuner som tar emot nyanlända flyktingar. Förslaget välkomnas i Söderhamn.

Annons

En ny satsning på integration och flyktingmottagande presenterades av regeringen på torsdagen till budgetpropositionen 2016. Bland annat så kan kommunernas schablonersättning för nyanlända höjas från dagens 83 100 kronor per person och år till 125 000 kronor. Regeringen vill också höja schablonersättningen för asylsökande barns skolgång med 50 procent.

Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd i Söderhamn, är spontant positiv till förslaget.

– Det är bra att regeringen lyssnar in kommunerna, vi är inga gnällspikar. Det finns ett verkligt behov och jag är naturligtvis jätteglad för det här förslaget. Mer pengar ger möjlighet till bättre mottagande. Jag hade faktiskt förväntat mig att nivåerna skulle höjas, de har varit för låga, säger han.

Den höjda ersättningen kan införas redan från januari nästa år. Dessutom vill regeringen införa en ny lag som gör att kommuner kan tvingas att ta emot flyktingar. Genom att ersättningar för boende för ensamkommande görs om till ett schablonbelopp räknar man samtidigt med att staten kan spara in en del pengar

Karin Olsson är integrationssamordnare i Söderhamns kommun och hon är också spontant positiv till förslaget om de höjda ersättningarna.

– Det låter väldigt positivt, men det är alldeles för tidigt för att säga vad det innebär för Söderhamn, det tar tid att sätta sig in i. Det har ju varit ett väldigt tryck från kommunerna och SKL att man ska få mer ersättning för det mottagande man har, säger hon.

Förslaget att höja kommunernas ersättning finns med i ett paket för flyktingmottagande och snabbare integrering på totalt 1,8 miljarder, netto, nästa år.

Regionens politiker välkomnar flyktingar

Hälsingland kan ta emot fler flyktingar

Mer läsning

Annons