Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottengifter utanför Söderhamn

/

Enligt en ny kartläggning är det stor sannolikhet att det finns sediment som kan innehålla gifter i vattnet utanför Söderhamn. Det handlar främst om gamla utsläpp från massafabriker och träindustrier i området.
– Det är inte förvånande att hitta gifter kring dessa områden, säger Johan Norrlin projektledare för kartläggningen.

Annons

Myndigheten Sveriges geologiska undersökning har i samverkan med länsstyrelsen letat efter så kallade fiberbankar och fiberrika sediment. Det är rester från träindustrier och massafabriker som kan innehålla miljöfarligt avfall.

– Det är en miljösynd från förr som vi nu kartlägger, säger Johan Norrlin.

Mellan april fram till slutet av juni har kartläggning skett i hälsingeområdet och prover och data är nu skickade på analys. Sökandet har koncentrerats i områdena Iggesund, Stocka, Norrsundet och i Ljusnefjärden utanför Vallviks Bruk. Områdena är valda av länsstyrelsen i Gävleborgs län utifrån information om var pappers, trä och massaindustrier ligger eller har legat.

– Vi har hittat misstänkta sediment och jag blir inte förvånad om vi hittar gifter i dessa områden, det är däremot för tidigt att säga något om vilka mängder det handlar om, säger Johan Norrlin.

Massaindustrin har spolat ut stora mängder av kemikalier i Bottenviken som ofta varit orenade och gått direkt ut i vattendrag och hav genom avloppsvattnet. Från slutet av 1800-talet fram till 1970 har den mesta av föroreningen skett.

– Det handlar främst om de vanligaste miljögifterna som dioxin, andra organiska ämnen och tungmetaller, säger Johan Norrlin.

På sikt kan miljögifterna leta sig upp i näringskedjan.

– En del av gifterna, till exempel dioxin, samlas i fettvävnader hos fet fisk. Ju högre upp i näringskedjan desto högre koncentration blir det av giftet. Det finns även en misstanke om ett samband med den minskande populationen av havsörnar längs Norrlandskusten på grund av miljögifter, säger Johan Norrlin.

Livsmedelsverket rekommenderar barn och kvinnor i fertil ålder att inte äta fet fisk från Bottenviken och Östersjön mer än 2-3 gånger per år. Kartläggningen av fiberbankarna ska sammanställas i en rapport som väntas komma i början av 2017. Rapporten kan ligga till grund för vidare åtgärder.

– Miljögifter i hav och vattendrag har varit ett eftersatt område, därför är det viktigt med en kartläggning, säger Johan Norrlin.

Mer läsning

Annons