Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommor stjäls från gravar

/
  • Caroline Andersson och Dennis Olsson vill ha blommorna i fred på sambons respektive pappans grav.

Någon ofredar gravar i Söderala. Snittblommor har försvunnit, lyktor stulits och förstörts.
– Det har gått för långt när folk ger sig på gravar, säger Caroline Andersson.

Annons

Carolina Andersson var sambo med Johan Olsson, som gick bort i november 2004. Familjen besöker graven på kyrkogården i Söderala och håller den med blommor.

På midsommarafton lade deras son Dennis två buketter med rosor på sin pappas grav. Dagen efter var de borta.

– Det är inget bra att blommor försvinner, tycker Dennis.

Det är inte första gången det händer. Anhöriga brukar se till att det under den mörka årstiden alltid finns ljus på graven. Men inte heller lyktorna får vara i fred. I vintras försvann gravlyktor och prydnader. För två vintrar sedan var gravlyktor borta medan en hängde på sidan.

Förutom att det är etiskt förkastligt att stjäla från gravar, eller vandalisera dem, så är det också snubblande nära gravskändning, eller brott mot griftefriden som det egentligen heter. Gränsen går vid att förstöra gravvården som innebär gravsten eller kors.

– Jag tycker det har gått för långt när folk ger sig på gravar. Det är ändå helgat på något sätt, säger Caroline Andersson.

Caroline Andersson har inte anmält händelserna eller pratat med polisen. De har svårt att göra något åt saken och det är ovanligt med anmälningar om brott mot griftefriden.

– Nej, tack och lov brukar det inte vara mycket sånt. Det är jättesvårt att förhindra eftersom vem som helst får gå till en kyrkogård, säger Lars Melin, kriminalpolis i Söderhamn.

Mer läsning

Annons