Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsigt värre på nyår

/
  • Dirigenten Pelle Saur övar oförtrutet med sin musikkår. Om en och en halv vecka måste allt vara tajmat och klart in i minsta detalj.
  • Söderhamns musikkårs nyårskonsert har blivit en tradition och arrangerats sedan 1994.
  • Pelle Saur delar ut noter till orkestern.
  • Altsaxofonisterna Gittan Blomquist har scennerverna under kontroll.– Jag känner mer förväntan. Det är väldigt roligt och känns lite högtidligt, säger Gittan Blomquist.

Hela hösten har de tränat. Om drygt en och en halv vecka är det slutprov. Då bjuder Söderhamns musikkår åter in till nyårskonsert på Kulturens hus.

Annons

Det är ett ordnat kaos i Kulturens hus röda rum. I pauserna mellan låtarna övar medlemmarna i blåsorkestern för sig själva. För det otränade örat låter det hiskeligt rörigt, men den som lyssnar kan urskilja olika delar och nyanser.

När dirigenten Pelle Saur rycker upp taktpinnen i luften tystnar orkestern och sitter på helspänn. Kort därefter ljuder tonerna av Spanish fever i den stora konsertlokalen.

Pelle Saur är den som är ytterst ansvarig för nyårskonserten. Förberedelserna startade redan i våras och höstterminen har vigts åt repetitioner.

– I år blir det lite gott och blandat. Både helt nyskrivna stycken och en del välbekanta, säger han.

Söderhamns musikkår har gett nyårskonserter sedan 1994. Då är det nästan oundvikligt att några gamla godingar återkommer.

– Men det är bara roligt, man ska inte förringa igenkänningsfaktorn hos publiken.

Enligt Pelle Saur består den, vid full styrka, 45 man starka blåsorkestern av glada amatörer – som siktar högt.

En gång i veckan samlas de för att öva tillsammans. Resten av tiden får medlemmarna se till att repetera låtarna själva.

Genrepet sker den 30 december, dagen innan nyårskonserten. Tills dess hoppas Pelle Saur att alla toner ska sitta på sin plats.

– Och till den riktiga konserten snyggar vi till oss. Själv kommer jag att ha smoking, säger han.

Mer läsning

Annons