Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blandmissbruk vanligast

/
  • Det finns inget hopplöst fall för beroendecentret, menar de.
  • Beroendeterapeuterna Magnus Djurestål och Sefan Berglin och enhetschefen Ann-Sofie Åhs Bodin tror att alla som kommer till beroendecentret har förändringspotential.

Bara i sommar har fyra personer i Hälsingland avlidit i misstänkta överdoser. På beroendecentret i Söderhamn försöker man hjälpa människor ur missbruk.
– Det finns lika många anledningar till missbruk som det finns missbrukare, säger enhetschefen Ann-Sofie Åhs Bodin.

Annons

Varje år kliver flera hundra människor in genom ingång fem vid sjukhuset i Söderhamn. De är oftast skickade till beroendecentret av socialtjänsten, arbetsgivaren eller fängelset, men där hålls också anhörigsamtal och öppna samtal. Beroendeterapeuten Stefan Berglin håller i gruppbehandlingar för vuxna.

– Jag brukar kalla det för ett städprogram. Man fyller sopsäcken med skräp, kastar bort den och sen ser man till att inte fylla en ny, säger han.

De allra flesta som kommer dit är blandmissbrukare.

– Förr var man beroende av en sak, till exempel bara amfetamin. I dag tar man vad man än kommer över, och är ofta beroende av både narkotika och alkohol, säger enhetschefen Ann-Sofie Åhs Bodin.

Enligt beroendecentret är de rena alkoholmissbrukarna oftast äldre. Genomsnittsåldern i Stefan Berglins gruppbehandlingar brukar ligga runt 50.

– Framförallt vindrickandet har ökat bland de äldre. Jag tror att det beror på förpackningarna, i stället för ett paket mjölk ställer man fram ett tetrapack vin, säger han.

Många är inte medvetna om att de har ett beroende när de kommer till beroendecentret för första gången. Att komma hem, prova drogen igen och sedan inse att man borde åka tillbaka till beroendecentret igen är ganska vanligt.

– Återfall är en del av sjukdomen och en del i tillfrisknandeprocessen, säger ungdomsberoendeterapeuten Magnus Djurestål.

Sannolikheten för att fastna i ett missbruk ökar i en kombination av arv och miljö. Sannolikheten att ett barn med missbrukande föräldrar själv blir missbrukare är sju gånger större än för barn utan missbrukande föräldrar, visar forskning från Karolinska institutet och Stockholms universitet. Men det behövs också något som triggar i gång beroendet, som mobbning eller annat trauma. Det kan också räcka att en blyg person upptäcker att hon blir modigare av alkohol i blodet.

– Det finns lika många anledningar till missbruk som det finns missbrukare, säger Ann-Sofie Åhs Bodin.

De senaste åren har nätdrogerna ökat i Sverige och i dag är de ett stort problem för både beroendecenter, sjukvård, polis och forskare. Nya droger kommer i så hög takt att de inte hinner utveckla tester för alla. När de inte vet vilket preparat som finns i kroppen blir det svårare att lösa problemet och rädda personen vid en eventuell överdos. Hemkoken är farligast.

– De slår så väldigt olika, säger Stefan Berglin.

Enligt Ann-Sofie Åhs Bodin är framför allt ungdomars syn på droger liberalare i dag jämfört med förr. Hon och de båda terapeuterna menar att man som vuxen måste visa att man tycker att det är farligt och olagligt. De säger också att det är viktigt att man gör en orosanmälan om man misstänker att ens barn tar droger.

– Vanliga tecken är att personen blir aggressiv och gör en beteendeförändring. Till exempel börjar strunta i skolan i samband med att ha fått nya vänner. Men tecknen behöver inte alltid betyda att barnet missbrukar, säger Magnus Djurestål.

För att minska missbruket tror de att det krävs ett stort engagemang från hela samhället och mer förebyggande arbete. Ett sådant projekt kommer beroendeterapeuten Magnus Djurestål arbeta med till hösten.

– Då börjar vi med Drogfri skola där jag och några till kommer finnas som en länk mellan skolpersonal och socialtjänst.

Flera brukarorganisationer i landet vill att användandet av narkotika ska sluta vara olagligt med motiveringen att fler brukare kommer våga söka hjälp då. Men den teorin tror inte Ann-Sofie Åhs Bodin fungerar.

– Narkotika är inte socialt accepterat här och det är fortfarande olagligt. Det gör att man måste söka sig till de drogerna på ett annat sätt än man behöver till alkoholen som finns på affären. Det finns forskning som visar att ju tillgängligare drogen är desto fler använder den.

Mer läsning

Annons