Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn jagades upp i träd av hund

/
  • Här ser man hur Aqila skällandes skrämmer björnen i trädet i lördags.
  • Hans-Olof Ekengren är mycket nöjd med sin hund Aqila, den är inte bara en utomordentlig älghund – den hanterar björnar modigt med.

Älgjakten i lördags blev inte alls som Hans-Olof Ekengren räknat med.
Aldrig kunde han ana att han skulle blicka upp på en björn sittandes åtta meter upp i en tall – uppskrämd av hunden Aqila.

Annons

I lördags var Hans-Olof Ekengren ute med sin hund Aqila och jagade älg i skogarna nära hemmet i Maråker. Plötsligt får han höra hundens ståndsskall.

Se också: Den uppretade björnen går till attack – Alexander filmar allt från bilen

– Jag var ganska när så jag smög och kröp fram mot en backe med granar, men jag var rädd att komma för nära, så att jag inte skulle kunna skjuta. Då tittade hunden fram, men det fanns ingen älg där, säger Hans-Olof.

Förvånad ser han efter en stund att Aqila vrider på huvudet och tittar upp i en tall.

– Jag ser björnen sitta där och titta ner på mig, säger han.

Någon rädsla kände Hans-Olof inte av, mest förvåning. Björnen satt uppskattningsvis åtta meter upp i tallen och klamrade sig fast i grenarna.

– Det var ingen liten björn heller, den vägde säkerligen över 100 kilo. Det är fascinerande att bjässen sprungit och tagit sig upp i trädet utan att jag inte hört det.

Läs också: "De säger att det är segt virke i mig"

Hunden fick skälla en stund medan Hans-Olof plockade fram mobilen och började fotografera.

– Men när björnen var på väg ner tänkte jag att jag måste ta mig därifrån. Jag sparkade på trädet först en gång, men det räckte inte. Efter andra sparken klättrade den upp igen, då tog jag mig försiktigt därifrån utan att släppa blicken på björnen.

Se också: Här går björnen till attack – han svarar med ett galet vrål

Han varnade jägaren Janne Danielsson som satt på pass om att det fanns en björn i området.

– Tio minuter senare ropade Janne över radion att björnen kommit springande rätt mot honom, men att den stannade efter att han skrikit åt den.

Trots den annorlunda upplevelsen fortsatte jakten som vanligt. Det tog inte lång tid innan Aqila fick upp ett älgspår vid ett hygge.

– Det visade sig att det var samma björn igen, hunden sprang och skällde på den. Men då visslade jag på hunden, så att björnen fick vara ifred. Jag vill inte reta upp den nu när de ska in i ide.

Känner du ingen rädsla när du kommer så här nära björnar?

– Tyvärr börjar jag tappa respekten för dem, och det kan bli farligt. Jag har varit så nära som sju meter innan jag fått stopp på en. Dessvärre kan nog nån komma åt mig nån gång, säger Hans-Olof.

Det händer en del kring Hans-Olof. Tidigare i år ryckte han ut och räddade seglare i sjönöd utanför Storjungfrun när sjöräddningen inte kom.

– Jag är mycket ute i markerna, då får man vara med om en del, säger han och skrattar till.

Se TV: Hans-Olof räddade seglare i sjönöd

Mer läsning