Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilverkstad som nischat in sig

/
  • Robert Nordell och Peter Håberg tittar på en trasig motordel som förorsakat ett motorhaveri.

Sedan två år tillbaka har Robert Nordell nischat in sig på att laga trasiga Nissan King Cab-motorer. På verkstäderna i Söderhamn, Åtvidaberg och Kiruna tar han emot bilar från hela landet.

Annons

I två år har företaget Contrade Motorteknik funnits i lokaler på Granskär. Lite undanskymt från Kungsgatan men välkänt bland stora kretsar i landet som kör Nissan King Cab av årsmodell 2002-2006.

– Jag gör inget annat idag än lagar motorer på de här årsmodellerna av Nissan King Cab, säger Robert Nordell.

I tv-programmet Plus i förra veckan medverkade Robert och berättade om bilägare som vänder sig till honom sedan motorerna gått sönder. Efter programmet har telefonen gått varm. Han har blivit mer eller mindre nerringd av personer som berättade om sina problem och andra som velat ha hjälp att laga trasiga motorer. De som inte redan kände till honom vet nu var de kan vända sig.

– Det är vevlagren på de här årsmodellerna som inte håller. Skadorna kommer smygande på sikt, vilket till slut gör att vevstaken spricker och därmed slår sönder motorn.

Kostnaden för en reparation varierar från cirka 30 000 kronor upp till 60 000 kronor. Nissan tar enligt Robert Nordell mellan 80 000 och 115 000 kronor.

– Det är inte billigt när en motor havererar. Bara en vevaxel går på 10 000 kronor. Jag kan tänka mig att det kan bli förödande för en ny företagare som kanske köper en bil och efter ett tag rasar motorn.

– Men det går att förebygga den här typen av skador för en billigare peng, säger Robert Nordell

Mer läsning

Annons